До здравог срца помоћу ових намирница

Здрава исхрана и физичка активност су битне уколико желите да имате дуг живот и здраво срце. Међутим, стручњаци истичу и важност намирница које треба уносити да би се сачувало срце и побољшао имунитет.

До здравог срца помоћу ових намирница До здравог срца помоћу ових намирница

Ако замените бели хлеб са хлебом који садржи житарице са целим зрном, смањићете ризик од коронарне болести и срчаног удара. Обично брашно нема здравствене предности које доносе житарице са целим зрном.

Орашасто воће можда има висок ниво масноће, али мононезасићене масти унапређују здравље срца. Студије су показале да дневно конзумирање једне порције орашастог воћа смањује ризик од коронарних болести.

Oсобе које редовно конзумирају две штангле чоколаде, са 70 одсто какаа, имају побољшан проток крви. Наиме, полифенолим у тамној чоколади ослобађа азотни оксид који повећава артеријску дилатацију, побољшава проток крви и смањује агрегацију тромбоцита, што јача срце.

Авокадо је богат витамином Б, посебно Б5 који је битан за адреналин. Његова кремаста текстура и монозасићене киселине и протеини који су налазе у њему, смањују прекомерни апетит.

Омега-3 уље може се наћи у морским, животињским и биљним изворима и одлично је за здравље срца. Требате укључити у исхрану омега-3 уље из сва три извора да би се остварио баланс.

Бундевине семенке имају магнезијум који ослобађа од стреса и добар је за срце. Садрже и доста протеина и здравих масноћа које помажу у стварању осећају ситости и губљењу килограма.

Недавна студија показала је да зелени чај побољшава функцију ендотелних ћелија које круже крвотоком. Дисфункција ендотелних ћелија изазива задебљање зидова артерија што доводи до срчаних обољења.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво