Половина грађана Србије не пере редовно зубе, сваком четвртом фали више од десет

Сваком четвртом становнику Србије недостаје више од 10 зуба. И поред тога, одрасли све мање користе стоматолошке услуге. Неретко се због ценовника услуга одлучују да изваде, уместо да лече зуб.

Истраживања показују да половина грађана Србије не пере зубе сваког дана, а тек сваки дванаести има све зубе. То је последица и лоше оралне хигијене.

„Идем у две године једaнпут“, открива један грађанин Србије, док друга пролазница наводи да прескочи по пар година, па онда једне године надокнади посету зубару.

Председник Удружења стоматолога Србије др Обрад Зелић наглашава да се орална хигијена мора спроводити редовно.

„Мора се контролисати и морамо спроводити систематске прегледе који су практично замрли“, истиче др Зелић.

Иако је одлазак код стоматолога питање здравља и личне хигијене, многи код зубара одлазе само „кад се баш мора“. Најчешћи разлог – финансије.

„Пошто се скоро све услуге плаћају, онда они само у нужним ситуацијама, односно хитним, посете стоматолога, а то се своди на вађење зуба или за неке интервенције, кад имају болове итд. Тако да се ситуација у том погледу променила на горе, а на то је прилично утицао закон о здравственој заштити који је донесен 2005. Допунама тог закона и уредбама учињено је да су услуге за студенте до 26 година старости, за труднице и за особе старије од 65 година бесплатне“, каже проф. др Обрад Зелић:

„Пацијенати немају средства за надокнађивање зуба као пре, за протетику, реконструктивну протетику – а то су крунице, мостови, односно надокнађивање зуба које су изгубили. Али битно је чување, лечење и хигијена оних преосталих зуба“, открива специјалиста стоматологије др Милан Куљача.

Истраживања показују да је лоше орално здравље повезано са развојем кардиоваскуларних и респираторних обољења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво