Руска академија наука: Хомеопатија је лажна наука

Руска академија наука (РАН) званично је прогласила хомеопатију лажном науком, објављено је на сајту специјалне Комисије РАН за борбу против лажних наука и фалсификованих истраживања.

У тексту меморандума који је потписао директор Комисије, академик Јевгениј Александров наводи се да комисија изјављује да лечење изузетно малим дозама разних препарата, који се примењују у хомеопатији, нема научног основа.

„Тај закључак се заснива на детаљној анализи публикација у научним издањима, извештајима о научним истраживањима и систематским извештајима“, додаје се у тексту.

У документу се тврди да принципи хомеопатије и теоретска објашњења механизама претпостављених дејстава „противрече познатим хемијским, физичким и биолошким законима, а убедљиве експерименталне потврде не постоје“.

„Хомеопатске методе дијагностике и лечења треба третирати као лажнонаучне“, наводи РАН.

Комисија је упозорила на то да хомеопатија није нешкодљива и да болесници троше знатна средства на препарате који немају дејство, а игноришу препарате потврђене ефикасности, што „може да доведе до лошег исхода, понекад и смртног“.

У вези са спроведеном анализом, РАН је препоручила Министарству здравља да хомаопатске препарате повуче из употребе у државним здравственим установама.

Предложено је такође да паковања са хомеопатским препаратима буду означена не само речју „хомеопатски“ већ и натписом да немају доказану клиничку ефикасност ни намену.

Хомеопатија је у Русији званично призната дисциплина, што је Министарство здравства озаконило 1995. године.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво