Нервоза угрожава срце

После опсежног истраживања експерти су утврдили постојање везе између нарави и здравственог стања. Нетолерантне, агресивне и нервозне особе, које увек имају утисак да нешто неће стићи, двоструко су подложније срчаним обољењима.

Особе које у адолесценцији и најранијој младости исказују нетолеранцију, нервозу и агресивност удвостручују ризик да у зрелијим годинама пате од високог крвног притиска и оболе од коронарних болести.

Пуних 15 година истраживања здравственог стања 3.142 испитаника од њихових најмлађих година показала су да они који припадају такозваном „Типу А" по понашању два пута чешће оболевају од коронарних болести и високог крвног притиска него особе за које није карактеристично такво понашање.

Стручњаци истичу да су особе „Типа А" прати сталан осећај да нешто треба хитно урадити, надметање се по сваку цену, тензија, нервоза, нетолерантност, свадљивост и непријатељски однос према другима.

„Генерално, што је снажније осећање нестрпљења и трке с временом, већи је ризик да се оболи од трајне хипертензије", закључио је Ли Ђинг Јан, професор превентивне медицине на Медицинском факултету у Чикагу.

Према његовим налазима, најмање 17 одсто особа које су поседовале особине „Типа А" понашања добиле су висок крвни притисак већ после навршене 30. године.

Нека ранија истраживања дала су непоуздане резултате, јер су анализиране само особе са изразито непријатељским понашањем.

Најновији подаци добијени су после широко засноване контроле здравственог стања особа оптерећених сталним нестрпљењем или осећањем „губљења времена".  

Један од посматраних био је нервозни возач који је стално трубио другима уверен да преспоро возе.

Пацијенти који су на почетку истраживања били стари између 18 и 30 година били су разврстани на основу одговора на питања да ли једу сувише брзо, да ли се разбесне кад су приморани да чекају и имају ли стални осећај да им време измиче.

„Особе с изразитим осећањем губљења трке с временом и нестрпљиве углавном су белци, женског пола и с високим образовањем и, уз то, које се не могу похвалити да воде здрав живот. Ове особе углавном пуше и пију више од других и физички су неактивне", објаснио је доктор Јан.

Белци с високо израженим начином понашања „Типа А" три пута чешће пате од хипертензије од особа које не карактеришу такве особине, чиме је утврђена директна веза између нарави и срчаних обољења.

Лекари саветују особе „преке" нарави да се смире, избегавају нервирање, настоје да буду толерантне, оставе дуван и алкохол и баве се неком физичком активношћу, макар лаганом шетњом, ако не могу да трче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара