Србија међу свега четири земље у свету које могу да изведу овај револуционарни захват на натколеници

Доктор Срђан Ђорђев, Вршчанин запослен у општој болници у том граду, један је од свега седам хирурга у свету који је обучен да изведе нови, револуционарни оперативни поступак уградње имплантата у натколеницу пацијената којима је ампутирана нога. До данас, тај оперативни поступак се изводио само у Шпанији, а недавно су обучена три тима специјалиста, па ће Србија, поред Немачке и Италије, бити међу свега четири земље у свету у којима је могуће извести ту операцију.

До сада, само 29 оваквих операција је урађено у свету. Ради се о револуционарној методи уградње имлантата у потколеницу ампутиране ноге.

„Поента је да се мења тачка ослонца у самој натколеници. Та протеза која се уграђује у фемур, односно у већ ампутирану натколеницу, имитира колено. Сама протеза није толико гломазна као што су раније биле протезе, па пацијенти немају велико оптерећење при ходу и при навикавању да нормално ходају“, објашњава др Срђан Ђорђев.

Прва искуства пацијената говоре у прилог чињеници да нови оперативни захват у потпуности враћа квалитет живота особама са ампутираном потколеницом – какав су имали пре трауме.

„Имао сам прилике да разговарам са момком коме је ампутирана натколеница након трауме у саобраћајном удесу, он је био возач мотоцикла. Након уградње овог имплантата, врло брзо је успео да стане, да кажемо, на обе ноге. Tренутно ради на грађевини и квалитет живота му је неупоредиво бољи“, додаје др Ђорђев.

У општој болници у Вршцу кажу да су специјалисти са оваквим искуством непроцењиви, јер је лекара који своје искуство и знање желе да примене у Србији – све мање.

„Могу да кажем да сам поносан на чињеницу што имамо специјалисте који раде на себи, а Срђан Ђорђев је један од тих младих лекара који желе да раде овде, да остану у Вршцу“, истиче др Данило Ћировић, директор Опште болнице "Вршац".

У нашој земљи, за сада, ову методу је могуће извести само у приватним клиникама, али је свакако идеја да она што пре заживи и у општим болницама.

Да би се то остварило, потребан је низ процедура које су у надлежности Министарства здравља и Агенције за регистрацију лекова, након којих ће Србија бити међу свега четири земље у свету, у којима ће ова операција бити могућа, а пионир у тој пракси биће Вршчанин др Срђан Ђорђев.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво