Што ли ми се једе чоколада?

Једе вам се слано, слатко? При помисли на те намирнице, ломите прсте и размишљате о томе како ћете првом приликом да их поједете. То у ствари ваше тело покушава да вам каже шта му недостаје.

Што ли ми се једе чоколада? Што ли ми се једе чоколада?

Будите се у пола ноћи, отварате фрижидер и узимате чоколаду или можда туршију. И тако данима. Да ли сте се икада запитали зашто узимате баш те намирнице? Медицина зна.

Докторка Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних, наводи да организам увек има потребу за неким намирницама и неким нутријентима који му недостају.

„Што се слаткиша тиче, најчешће је то емотивне природе, односно недостаје нам хормон сератонин, хормон среће. И слаткишима, нарочито чоколадом, подижемо тај хормон. Или је у питању пад гликемије, односно потреба за шећером уколико смо били превише активни“, објашњава докторка Станковић.

Они који се боре са притиском, боре се и са жељом за сланим намирницама.

За сланом храном најчешће посежу људи који имају низак крвни притисак, каже докторка Станковић, јер на тај начин удовољавају порукама свог организма и покушавају да подигну крвни притисак. Други разлог зашто осећамо потребу за сланим јесте недостатак јода. Главни извор јода је со, па се ствара потреба за сланијом храном.

За оне који уживају у тесту и тестенима кажемо да су гурмани. Али шта је прави порив који нас тера да једемо тесто и житарице?

„Житарице и тестенине, нарочито ако је реч о интегралној тестенини, богати су витамином Б, па је то дефицит витамина из те групе. Потребна је и енергија да би се наставио активан живот“, наводи докторка Станковић.

Ако се по јутру дан познаје, онда је за многе тај почетак обележен шољом кафе.

„Кафа доводи до повећања артеријског притиска. У јутарњим часовима после спавања људи имају нижи притисак и онда је то начин да се разбуде. Јавља се потреба за кафом и током дана, зато што кофеин одржава радну активност и подиже адреналин. И то захтева повећану потребу за кафом“, истакла је докторка Станковић.

Уколико имате јаку потребу да уносите те намирнице у организам, немојте се устручавати, поручују стручњаци. Организам тражи оно што му недостаје. Уколико су количине претеране, онда је неопходно да се обратите лекару и урадите одговарајуће анализе.

Није добро ни да наставите са лошом навиком ни да сами ускраћујете свом организму оно што му недостаје. Здравље улази на уста, али је добро да се исправно дозира. Као и сваки лек.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи