Украјина, рођена беба са три родитеља

Прва беба у свету, зачета пронуклеарним трансфером, новим начином вантелесне оплодње у коме уместо стандардна два, учествују три донатора, рођена је у Украјини 5. јануара.

Девојчица коју је добио претходно неплодан пар, ипак не носи ДНК материјал три особе, преноси Би-Би-Си.

Тим са клинике Нађа у Кијеву оплодио је мајчино јајашце очевом спремом, да би затим комбиноване гене пребацио у јајну ћелију узету од трећег донатора, па тако дете има генетски материјал својих родитеља, уз малу количину ДНК друге жене.

Ова девојчица, иако је прва зачета и рођена баш овом методом, није прва „модерна беба са три родитеља“ у свету, с обзиром на то да је прошле године у Мексику рођено дете за чије је зачеће коришћена мало другачија метода.

Метода вантелесне оплодње пронуклеарни трансфер примењена у Украјини развијена је како би се женама које би могле да пренесу озбиљне генетске аномалије, зване митохондријалне болести, помогло да добију здраво дете.

Међутим, кијевски тим је користио технику која укључује сакупљање јајне ћелије мајке чија је митохондрија нездрава и донаторске јајне ћелије са здравом митохондријом, за лечење неплодног, а не пара који има болест митохондрија, пише британски Тајмс.

Валериј Жукин који је водио тим стручњака, рекао је да су се на тај корак одлучили јер код дотичног пара није успевао уобичајени начин вантелесне оплодње и додао да има још једну сличну пацијенткињу која би требало да се породи почетком марта.

Метода је нова и контроверзна и поставља етичка питања, као на пример како ће се дете добијено овом техником осећати по питању тога што има ДНК три особе.

„Пронуклеарни трансфер је веома експерименталан и није довољно истражен нити научно доказан. Ми бисмо били веома опрезни када је у питању усвајање ове методе за побољшавање резултата вантелесне оплодње“, рекао је председник Британског друштва за плодност, професор Алан Бален.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво