Прва реконструкција деформитета скелета главе титанијумским имплантатима

На Клиници за максилофацијалну хирургију Клиничког центра Војводине у Новом Саду први пут је изведен захват методом „Индивидуални титанијумски имплантати у реконструкцији деформитета коштаног скелета главе и врата“.

Тим поводом је у Клиничком центру Војводине одржана конференција за новинаре, на којој је управник Максилофацијалне клинике Александар Кираљ рекао да је на тој клиници такав захват изведен међу првима у Србији.

По његовим речима, слични захвати су изведени у Клиничком центру Србије у Београду и у Клиничком центру Ниш, али не са таквом врстом имплантата.

„Цео пројекат је изведен у сарадњи са Природно-математичким факултетом у Новом Саду, који нам је пружио значајну помоћ, а јако је битна чињеница да је комплетан захват урађен код нас, без потребе за увозом материјала, и са нашим домаћим стручњацима“, рекао је Кираљ.

Он је појаснио да је урађена реконструкција деформитета јагодичне кости на којој је постојао бенигни процес који је захватио целу јагодичну кост, те да је пацијент изузетно задовољан резултатом захвата, а ради се о млађој особи од двадесетак година, која је, по речима доктора Кираља, била јако оптерећена због свог изгледа.

Операција је изведена у новембру а, како је рекао Кираљ, у јавност се није излазило до сада јер се чекало да протекне одређен временски период како би се са сигурношћу могло рећи да је захват извршен потпуно успешно и без компликација.

„Тај захват би могао да буде уведен у редовну процедуру, јер не кошта много, а од великог је значаја за пацијенте који имају различите видове деформитета. Што се тиче титанијума, то је материјал који се већ користи у медицини, тако да његова примена није новост“, додао је Кираљ.

Објашњавајући начин извођења захвата, Кираљ је рекао да се прво уради три-де анимација, која тачко показује који део деформитета треба одстранити и који облик имплантата треба направити да би заменио одбачени део.

Помоћник директора Клиничког центра Војводине за хирургију Петар Вулековић је рекао да се ради о комплексном захвату, јер, како је објаснио, приликом неких других операција уклањају се деформитети, а код овог захвата једнако је важно и уклонити деформитет, али и уградити имплантат.

„Јасно је колико је то комплексан захват, јер максилофацијални хирурзи имају најзахтевније задатке, јер је облик костију лица и главе најкомплекснији. То значи да и имплантати самим тим морају бити истог таквог облика“, рекао је Вулековић.

Помоћница директора КЦ Војводине за здравство Едита Стокић је казала да је поменути захват изузетно значајан за цео Клинички центар и да са тим јавност свакако треба да буде упозната, јер омогућава бољи квалитет живота пацијентима са деформитетом, а како је истакла, посебно када је реч о деформитетима лица и главе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво