Рекреацијом против грипа

Константно рекреативно вежбање може заштитити организам од налета грипа, тврде стручњаци. Нова студија потврдила је да физички активне особе ређе пате од назеба и грипа, а и када се разболе симптоми су слабије изражени.

Редовна физичка активност може да смањи тегобе код грипа, побољшавајући одговор имуног система на вирус тог обољења, показало је једно америчко истраживање обављено на мишевима.

Неке раније студије потврдиле су теорију да људи који су умерено физички активни ређе пате од назеба и грипа, а и када се разболе симптоми су мење изражени него код неактивних особа.

С друге стране, утврђено је и да учестало исцрпљујуће вежбање може да повећа подложност таквим инфекцијама.

Стручњаци са Државног универзитета Ајове, предвођени докторком Мариан Кохут, установили су да се код експерименталних мишева, који су редовно током три и по месеца трчали у точку, развијају блажи симптоми када су заражени вирусом грипа него код оних који се нису бавили том активношћу.

Мишеви који су "вежбали" непосредно пре инфицирања, али не и редовно током претходних месеци, такође су били донекле заштићенији од озбиљних симптома грипа, који се код ових животња манифестују као недостатак апетита и губитак тежине.

Та заштићеност је, међутим, трајала само пар дана по заражавању, док је редовна физичка активност представљала заштиту током целог тока болести.

У поређењу с мишевима који су били неактивни, код оних који су вежбали, у плућима је утврђен нижи ниво различитих супстанци које изазивају запаљења.

Код оних који су током дужег периода били редовно физички активни, такво стање се одржало до оздрављења, док је код мишева који су прошли само једну сеансу вежби пре инфицирања, концентрација поменутих супстанци неколико дана била повећана.

Концентрација вируса грипа у плућима дугорочно физички активних мишева од самог почетка је била нижа него код мишева који су само једнократно вежбали.

Закључак тима стручњака из Ајове је да умерено редовно вежбање подстиче "рану, природну одбрану против вируса" мада засад још није јасно како.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи