Ризик од деменције већи код оних који живе близу великих улица

Живот у близини главне саобраћајнице носи већи ризик од деменције, мултипле склерозе и Паркинсонове болести, показали су резултати истраживања које су спровели канадски стручњаци.

Ризик од деменције већи код оних који живе близу великих улица Ризик од деменције већи код оних који живе близу великих улица

У готово десет одсто случајева деменције код особа које живе на 50 метара од главног пута, узрок може бити саобраћај, наводи се у резултатима студије објављене у медицинском часопису Лансет.

Истраживачи који су пратили безмало два милиона људи у Канади више од 11 година, наводе да загађење ваздуха или бучан саобраћај могу да буду узрок слабљења ћелија мозга.

Стручњаци за деменцију у Великој Британији истичу су да су потребна даља истраживања, али да су закључци до којих су дошле њихове колеге из Канаде сигурно прихватљиви.

За потребе студије праћено је здравствено стање нешто мање од два милиона људи у канадској покрајини Онтарио, између 2001. и 2012. године.

У обзир је узето 243.611 случајева деменције која је код људи дијагностикована у том периоду, а испоставило се да је ризик био највећи код оних који су живели најближе великој саобраћајници.

Стручњаци су указали на то да је, у поређењу с онима који живе 300 метара од главне улице, ризик седам одсто већи на удаљености од 50 метара, четири одсто већи на удаљености између 50 и 100 метара, а пада на два одсто када је стамбени простор смештен од 100 до 200 метара од саобраћајнице.

Готово 50 милиона људи широм света пати од деменције. Такође, више од 10 милиона живи са Паркинсоновом болешћу, док се процењује да у свету постоји око два и по милиона оболелих од мултиплекс склерозе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи