Бољи вид уз помоћ генске терапије

Особама оболелим од Леберове конгениталне амаурозе нарушен вид може да се побољша генском терапијом. Током испитивања спроведеног у Америци, након примене терапије забележено је побољшање реакције зеница оболелих на светлост, нарочито међу најмлађим учесницима.

Генска терапија може да побољша вид оштећен генским поремећајем, показали су резултати истраживања које је спровела професорка Џин Бенет са Универзитета Пенсилванија у САД.

Како је објављено у британском научном часопису "Лансет", Бенетова је открила да тај облик терапије може да помогне особама оболелим од очног обољења Леберова конгенитална амауроза.

Ради се о ретком обољењу за које не постоји терапија, које обично доводи до великих проблема са видом још од детињства, а често се завршава и потпуним слепилом.

Испитивање је обављено на групи пацијената старости од осам до 44 године оболелих од Леберове конгениталне амаурозе, којима су у ћелије убачени одређени гени, што је код њих довело до побољшања вида.

Код тих пацијената је примећено побољшање реакције зеница на светлост, а највеће побољшање регистровано је међу најмлађим учесницима испитивања.

Стручњаци су најавили додатна испитивања како би се прецизније установило како треба да изгледа терапија.

Генска терапија представља приступ лечењу обољења помоћу манипулације генима.

Већ дуже време ради се на развоју генске терапије за низ генетских болести и поремећаја, али и рака, кардиоваскуларних и неуродегенеративних болести и ослабљеног имуног система.

Од више десетина хиљада гена који чине људски геном многи могу бити погођени неправилним радом једног јединог гена.

Пацијенти лечени конвенционалним методама могу живети дуже, али после извесног времена ипак подлегну инфекцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи