„Фејсбук“ нас унесрећује, тврде научници

Резултати истраживања Универзитета у Копенхагену објављени су у извештају који сугерише корисницима једне од најпопуларнијих друштвених мрежа да угасе своје профиле, јер их пауза од „Фејсбука“ може учинити срећнијим и мање завидним.

Истраживачи из Данске открили су да нас Фејсбук чини несрећним а завидне особе поготово чини депресивним.

Резултати истраживања показују да су корисници који су направили седмодневну паузу од друштвених медија били много задовољнији својим животом.

Универзитет у Копенхагену спровео је истраживање које је укључило 1.095 особа које свакодневно користе Фејсбук. Половина испитаника није имала приступ Фејсбуку седам дана, а половина је посећивала ту мрежу као и пре експеримента.

„Људи дневно проводе сате и сате на Фејсбуку. Чињеница је да смо повезанији него икад пре, али да ли је то добро за нас?“, написао је Мортен Тромхолт, аутор студије.

Судећи према новој студији одговор је „не“. Друштвена мрежа Фејсбук „бомбардује“ нас вестима других људи, а те информације нас могу учинити несрећним, јер упоређивање са другима најчешће буди осећај незадовољства.

То су показали и резултати студије. Корисници који нису користили Фејсбук седам дана осећали су се боље, истичући да им је било лакше да се концентришу на друге ствари и да су више разговарали са особама из окружења, док је 55 одсто њих признало да нису под стресом.

Корисници друштвених мрежа, посебно Фејсбука и Инстаграма, често се труде да се прикажу у најбољем издању, због чега други корисници стварају погрешну слику јер виде само једну страну њиховог живота.

Дански институт жели да спроведе и дуготрајније истраживање, али нису сигурни колико би волонтера пристало на годину дана без Фејсбука.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво