Народним лековима против прехлада?

Сезона је прехлада, вируса, грипа, али лекови се не купују само у апотеци. Потражња је велика и за традиционалним, народним лековима на пијацама. Истраживали смо шта се највише продаје, како се користи и шта на то кажу лекари.

Слободан Димић на својој тезги продаје већ двадесет година. Први пут овог лета чајеви су били продаванији него зими. За зимске прехладе на његовој тезги, каже, има лека.

„Рен је добар за прехладе, за синусе, има печурка шитака која је здрава, која је добра за малигне болести... Жалфија, нана, кантарион, хајдучка за јаке прехладе“, открива Димић.

На другој тезги – чичока. Продавац је препоручује дијабетичарима, али за чишћење организма, тврди, неприкосновено је пројно брашно.

„Дај боже ко се повреди, превије се, попари се, превије ногу, ако се повреди скочни зглоб или тако нешто“, истиче Живадин Перовић.

Свој рецепт имају пчелари и произвођачи јабуковог сирћета.

„Прополис је незаменљив против упале, прехладе, то је један природни антибиотик, биће проглашен антибиотиком века“, наводи продавац Радомир Бабић.

Зоран Чичулић саветује да се користи мали гутљај на празан стомак, превентивно ујутру, а по потреби пре ручка и вечере.

На пијаци је најтеже наћи гушчју маст, а ко је једном купи, стално се враћа.

„Највише купују гушчју маст ради мале деце, бронхитиса, прехладе... Она је страшно добра, намажу деци на груди“, истиче Виолета Арапаш.

Имају купци и друге рецепте како да ојачају имунитет: „Користим све оно што ме је мајка научила, попут свињске масти. Знам да је добра за свашта, онда ораховача за стомак“.

„Ђумбир, изрендам га са медом и лимуном“, додаје пролазница.

Лекари кажу народна медицина је добра, али мора да буде контролисана.

Др Радоје Симић, директор Института за мајку и дете, истиче да не можемо бити сами себи лекари.

„Чак лекари не могу бити себи лекари. У сваком случају треба бити трезвен и разуман. Лекар би требало да види, нпр. код мене опекотину, па да процени. Ако је рана површна, зарашће уз било које мелеме, мала је шанса да дође до инфекције, али је било примера када су дубоке опекотине лечене мелемима из народа, односно из природе, а онда је дошло до инфекције, зарастања неке ране и по годину дана“, закључује др Симић. 

Злоупотребе тзв. народних рецептура најчешће су код најтежих болести, упозоравају лекари. Зато јапанску и кинеску медицину наводе као добар пример, како се традиционално и модерно лечење допуњују. Зна се тачан однос хране и лекова, нема импровизације, ни ризика за пацијенте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво