Срчана смрт, не тако ретка појава у свету спорта

Особе у најбољим годинама живота, као што су, на пример, професионални спортисти или други наизглед здрави људи, не би требало одједном да се сруше и премину од последица изненадног срчаног удара. Нажалост, то се неретко дешава и изазива велику пажњу јавности. Једна је од тема конгреса спортске медицине који је у Београду окупио највећа европска имена.

„Утакмица за инфаркт“, честа је фраза спортистих коментатора, али понекад и сурово истинита. Процењује се да сваке године на 100.000 спортиста, један премине због изненадне срчане смрти.

„То изгледа парадоскално, јер би требало да су спортисти најздравији део популације. Али морамо да знамо да претерана физичка активност, односно да они тренирају свакодневно, да неколико пута у току дана имају горњи притисак преко 220. И сви ти повећани захтеви показују да може доћи до попуштања срца“, објашњава проф. др Војислав Парезановић из Дечје клинике у Тиршовој.

Да до тога не дође, важно је да спортисти иду на редовне контроле. Поборник тога је и професор Пелиће из Италије. Своје искуство преноси колегама из Србије.

„У Италији радимо скрининг спортиста већ 30 година. Резултати показују – ако на време откријемо спортисте са кардиоваскуларним проблемима и ако их склонимо са терена – спречавамо изненадну срчану смрт. Стратегија је ефикасна само ако је обавезујућа“, сматра проф. др Антонио Пелиће.

„Пливање, бициклизам или маратонско трчање су спортске активности код којих постоји веће отпуштање хормона, дехидратација... Сва та стања могу бити окидач“, додаје др Стефано Касели из Италије.

Ових препорука придржава се и Олимпијски комитет Србије.

„Пред сваку Олимпијаду наши спортисти добију термин када је последњи рок да буду прегледани и ми практикујемо да спортисти имају завршене прегледа најдаље до два месеца пред игре, да би на основу тих налаза могли да се поставимо правилно“, каже проф. др Драган Радовановић, председник Здравствене комисије ОКС.

Истраживања показују да је изненадна срчана смрт 20 пута чешћа код мушких спортиста, него код женских.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво