Ботокс ублажава последице шлога?

Амерички лекари утврдили су да ботокс, пречишћена форма отрова који се користи за исправљање бора, може да помогне приликом рехабилитације особа које су доживеле мождани и срчани удар. Ботокс је у знатној мери побољшао покретљивост прстију и чланка шаке код две трећине жртава удара којима је убризган отров.

Намењен козметици, ботокс, благи отров којег пластични хирурзи убризгавају дамама да би им "испеглали" боре на лицу и врату, изненадио је научнике јер обећава благотворно дејство на реконвалесценте после срчаног и можданог удара.

Сви држе палчеве: кардиолози и кардиохирурзи, али и пацијенти који су преживели срчани или мождани удар у нади да ће ботокс, отров који се убризгава за сада само у козметичке сврхе, бити у стању да помогне у уклањању стврдњавања и грчења мишића који се често појављују код особа кој се опорављају од кардиоваскуларних обољења и операција.

Истраживања деловања ботокса можда ће пружити нову наду за 750.000 особа у САД који сваке године доживе срчани или мождани удар, посебно пацијентима који као последицу имају стврдњавање или грчење мишића, јер остају трајно хендикепирани.

Показало се да токсин ботулин побољшава рад мишића, посебно у пацијената у којих су као последица удара остали згрчени прсти и укочени зглобови, саопштили су истраживачи са Медицинског факултета Универзитета у Индијани.

Ботокс је, кажу лекари, у знатној мери побољшао покретљивост прстију и чланка шаке код две трећине жртава удара којима је убризган отров.

За разлику од њих, само четвртина пацијената којима је убризган плацебо показала је знаке једва видљивог побољшања после шестонедељне терапије.

Дејство и корист од инјекција ботокса траје најмање три месеца. Тестови урађени одмах после убризгавања показали су да је ботокс благотворно деловао на већину пацијената а код многих је побољшање трајало између 18 и 24 недеље.

Истраживања су обављена на 126 пацијената-добровољаца који су били лечени у 19 клиника широм САД, у периоду од две године.

Ботокс је, заправо, пречишћена форма отрова који изазива тровање хране и обољење ботулизам али се такође користи у "пеглању" бора па је популарно оружје дама које по сваку цену желе да сакрију године.

Лекари тврде да би ботокс, као инјекција, у неким случајевима могао да "убија" болове, на пример код неких врста главобоља, укључујући мигрену и главобољу због тензије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара