Вештачко осветљење, сан и депресија

Осветљена спаваћа соба током сна није добар избор због опасности од појаве депресије, упозоравају стручњаци. Откриће америчких научника још једна је потврда теорије о штетности вештачког осветљења.

Амерички научници утврдили су да спавање при светлости може да доведе до развоја депресије, а њихов закључак је још један доказ да је вештачко осветљење штетно по здравље људи.

Тронедељни експеримент истраживача из Универзитета Охајо на лабораторијским мишевима, чије је место боравка било непрекидно осветљено, показао је да се код њих много чешће јављала депресија него код животиња које су живеле у уобичајеним дневно-ноћним условима, преноси дневник „Телеграф".

Овај ефекат је запажен само код животиња које нису имале могућност да се сакрију од светлости у време сна.

Мишеви који су могли да се завуку у непрозирну цев, која има функцију спаваонице, ређе су имали симптоме депресије од оних који су спавали у цеви кроз коју је пролазила светлост.

Појава депресије се оцењивала стандардним методама, сличним онима које фармаколошке компаније користе у испитивању потенцијалних антидепресива.

Истраживањем је утврђено, на изненађење научника, да мишеви који живе у целодневно осветљеном простору имају мање симптоме узнемирености, а анализе су потврдиле смањени ниво „хормона стреса" - кортикостерона.

Ови резултати су били неочекивани, јер депресију код људи често прати и узнемиреност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво