Светски дан борбе против рака дојке

Стручњаци, али и јавне личности широм света указују на значај превенције у борби против рака дојке. На Светски дан борбе против те опаке болести СЗО упозорава да је то најраспрострањенија, али и најсмртоноснија врста канцера код жена.

Са 430.000 нових случајева, који се годишње региструју у Европи, рак дојке је најраспрострањенија али и најсмртоноснија врста канцера међу женама у Европи и свету, наводи се у подацима Светске здравствене организације поводом Светског дана борбе против рака дојке.

Током кампања у свету највише пажње посвећује се истицању значаја самопрегледа и превентивних прегледа, али и наглашавању да оболеле од рака дојке немају разлог за стид.

Управо због осећаја срамоте велики број случајева открије се тек у каснијим фазама.

Сваке године за истраживања се издвајају све већа средства, доступно је више мамографа, експерти раде на побољшавању постојећих терапија и дијагностике.

Ипак, статистика каже да свака осма жена у САД оболи од рака дојке током живота, а у свету се свака три минута та болест дијагностикује код неке жене.

У Србији сваке године оболи око 4.000 жена, а око 1.500 умре. Ако се открије на време, рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева.

Стручњаци стога кажу да је редовна физичка активност и здрава исхрана веома важна да се очува здравље жена.

Британски научници открили су да је ген НРГ1, моћни супресор, осдносно сузбијач тумора, мало присутан у ћелијама рака дојке. То откриће могло би да помогне у лечењу рака дојке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи