Соја умањује ризик од прелома код жена

Умерене количине соје у исхрани смањују ризик од лома кука код жена, потврдили су резултати вишегодишњег истраживања спроведеног у Кини. Превентивно дејство намирнице највероватније потиче од сојиних изофлавона.

Жене у менопаузи могу да умање ризик од лома кука увођењем свакодневног оброка на бази соје, поручују стручњаци Сингапурског националног универзитета.

Након вишегодишњег истраживања, у које је било укључено више од 63.000 Кинеза, жена и мушкараца старости између 45 и 74 године, научници су закључили да је уношење умерене количине соје кроз исхрану утицало да жене смање ризик од лома кука за 21 до 36 одсто.

Под умереним конзумирањем соје подразумеван је дневни унос 2,7 грама сојиних протеина, односно 5,8 милиграма сојиних изофлавона на 1.000 калорија, односно 49,4 грама тофуа, популарног сира од соје.

Није утврђено да исхрана богата сојом смањује ризик од лома кука код старијих мушкараца, али они иначе знатно ређе ломе кук него жене.

Сличне резултате дало је и једно раније истраживање, спроведено у Шангају, чији је закључак да жене које конзумирају „веће количине соје" смањују ризик од лома кука за 30 одсто.

Сингапурски стручњаци претпостављају да превентивно дејство соје против лома кука потиче од сојиних изофлавона, органских једињења која имају и антиоксидантна својства.

број коментара 0 пошаљи коментар