Соја умањује ризик од прелома код жена

Умерене количине соје у исхрани смањују ризик од лома кука код жена, потврдили су резултати вишегодишњег истраживања спроведеног у Кини. Превентивно дејство намирнице највероватније потиче од сојиних изофлавона.

Жене у менопаузи могу да умање ризик од лома кука увођењем свакодневног оброка на бази соје, поручују стручњаци Сингапурског националног универзитета.

Након вишегодишњег истраживања, у које је било укључено више од 63.000 Кинеза, жена и мушкараца старости између 45 и 74 године, научници су закључили да је уношење умерене количине соје кроз исхрану утицало да жене смање ризик од лома кука за 21 до 36 одсто.

Под умереним конзумирањем соје подразумеван је дневни унос 2,7 грама сојиних протеина, односно 5,8 милиграма сојиних изофлавона на 1.000 калорија, односно 49,4 грама тофуа, популарног сира од соје.

Није утврђено да исхрана богата сојом смањује ризик од лома кука код старијих мушкараца, али они иначе знатно ређе ломе кук него жене.

Сличне резултате дало је и једно раније истраживање, спроведено у Шангају, чији је закључак да жене које конзумирају „веће количине соје" смањују ризик од лома кука за 30 одсто.

Сингапурски стручњаци претпостављају да превентивно дејство соје против лома кука потиче од сојиних изофлавона, органских једињења која имају и антиоксидантна својства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво