Сијамски близанци спојених глава успешно оперисани

Четрдесет чланова медицинског особља болнице „Монтефиоре“ у Њујорку провело је 16 часова одвајајући сијамске близанце Џејдона и Анијаса. Изузетно компликовани захват успешно је изведен, а два брата се сада опорављају на интензивној нези.

Хирург Џејмс Гудрич је водио операцију, а користио је најнапреднију технологију снимања ткива како би одвојио две лобање и мождано ткиво, пише Индипендент.

„Дечаци су делили мождано ткиво површине 35 квадратних центиметара, које ни на једном месту није било јасно одвојено, па је доктор Гудрич морао сам да одлучи и направи рез на основу искуства и инстинкта“, написала је Никол Макдоналд, мајка два дечака.

Џејдон је операцију поднео сјајно. Анијас не толико. Током захвата стално му се смањивао број откуцаја срца и падао крвни притисак, па доктори сматрају да испрва неће моћи да помера једну страну тела, због трауме коју је мозак претрпео.

Према подацима Универзитетског медицинског центра „Мериленд“, стопа преживљавања сијамских близанаца је између пет и 25 одсто. Само два процента сијамских близанаца је повезано главама, а доктор Гудрич је стручњак баш за такве случајеве.

Укупно 59 таквих захвата је икада изведено, а Гудрич је обавио чак седам.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи