БиХ: Зелено светло за медицински канабис

Експертска радна група, коју је формирало Веће министара БиХ, дала је зелено светло за употребу канабиса у медицинске сврхе, објавиле су „Независне новине“.

Чланица експертске групе и начелница Одељења за онкологију Универзитетско-клиничког центра РС Зденка Гојковић рекла је да су сада на потезу минстарства јер је потребан низ измена појединих закона.

Према њеним речима, у радној групи су били и представници Министарства цивилних послова БиХ и бројни стручњаци из области, као што су онкологија и фармација.

Гојковићева је рекла да има неке незваничне информације да је Министарство цивилних послова прихватило мишљење радне групе, али да званичног саопштења још нема.

Када је у питању сама употреба канабиса у медицинске сврхе, Гојковићева је навела да је више области где би се могао користити.

„У онкологији, ту пре свега код канцерског бола. Када се исцрпе друге опције, оправдан је покушај с канабисом. Употребљавати се може за мучнине и повраћање код хемотерапије. Код анорексије, када дође до крајње исцрпљености и мршавости, канабис може отворити апетит. Али, прво исцрпити званичне могућности“, нагласила је Зденка Гојковић.

Подсетила је и да је Хрватски сабор прошле године одобрио употребу канабиса у медицинске сврхе и да постоје тачно одређени лекари који га могу прописати, као и тачно утврђене дозе, количине.

„Немамо доказа да канабис може смањити болест мада је у лабораторији показао одређени ефекат“, нагласила је Гојковићева.

Иницијативу за легализацију медицинског канабиса је Министарству цивилних послова БиХ и Министарству сигурности БиХ упутила Комора магистара фармације ФБиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи