„Силк" стент по мери доступан и у Србији

Лечење можданих анеуризми најсавременијом методом уградње „силк" стента направљеног по мери крвног суда оболеле особе, од недавно је доступно и пацијентима у Србији.

Лекари Клиничког центра у Крагујевцу први су у Србији који су уградили „силк" стент направљен по мери крвног суда пацијенткиње која има три анеуризме у глави, а која је четвртог дана од уградње отпуштена из болнице.

„'Силк' стент је најсавременије медицинско достигнуће у Европи у лечењу можданих анеуризми и примењује се од пре годину дана", рекла је Танјугу интервентни неурорадиолог, доктор Снежана Лукић.

Према њеним речима, „силк" стент, једноставније речено, мрежица са гушћим ткањем, по мери крвног суда пацијенткиње направљена је у Паризу, а процедуре спречавања пуцања можданих анеуризми је појефтињена.

Докторка Лукић, која је предводила тим који је пацијенткињи ендоваскуларном методом, односно кроз артерју, уградио стент, додала је да је тиме спречено протицање крви до све три анеурзиме.

„То ће довести до постепеног смањивања анеуризми које пацијенткиња има на површини од осам милиметара, а с друге стране омогућава да крв несметано тече према другим виталним крвним судовима", објаснила је докторка Лукић.

Према њеним речима, спречавањем протицања крви до анеурзми елиминише се могућност њиховог пуцања, што може да буде смртоносно.

Пацијенткиња, четрдесетпетогодишња Благица Екмеџић из Војне код Старе Пазове осећа се добро, а два дана након уградње „силк" стента, могла је да устане из кревета.

Доктор Милан Мијајловић, који је интервентни радиолог рекао је да је предност уградње „силк" стента и то што процес његове уградње временски кратко траје, односно најдуже 60 минута од увођења пацијента у анестезију до његовог буђења.

„Осим операције, процес елиминисања пуцања анеуризми се ради ендоваскуларном методом, али тако што се анеуризме пуне којловима од платине", објаснио је доктор Мијајловић и поновио да је „силк" стент најсавременије медицинско достигнуће у лечењу анеуризми на мозгу.

Фактори настајања анеуризми су генетика, односно слабост крвних судова на месту рачвања крвних судова у мозгу, као и пушење, присуство артериосклерозе, повишен ниво холестерола.

„Симптоми код пуцања анеуризми су главобоља, кочење врата, мука, повраћање, поспано стање и кома", навео је Мијајловић и додао да анеуризме које нису пукле у већини случајева не дају никакве симптоме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво