Рођена прва беба с троје родитеља

Новом медицинском техником на свет је дошла прва беба с троје родитеља! „Њу сајентист“ преноси да дечак има уобичајени ДНК оца и мајке, уз малу количину генетског кода донатора. Амерички лекари предузели су несвакидашњи корак како беба не би попримила генетско стање које има мајка, пореклом из Јордана.

Стручњаци наводе да је овај потез „гласник нове ере у медицини“ који би могао да помогне бројним породицама са генетским поремећајима. Такође упозоравају да су потребне ригорозне провере нове и контроверзне технологије, назване митохондријска донација.

Митохондрије су мале преграде унутар готово сваке ћелије у телу које претварају храну у корисну енергију. Неке жене имају генетске дефекте у митохондријама које могу пренети на своју децу.

У случају јорданске породице, реч је о поремећају познатом као Ли-Фраумени синдром који би, како се показало, био фаталан за било коју зачету бебу. Међутим, научници су смислили начин да заобиђу тај проблем.

Амерички тим, који је путовао у Мексико да спроведе поступак јер тамо не постоје закони који га забрањују, користио је метод који поправља митохондрије у мајчиној јајној ћелији пре самог оплођења очевом спермом у лабораторији. Њихова техника искористила је јајну ћелију даваоца која је обезбедила здраве митохондрије.

Резултат је здрава беба са 0,1 одсто ДНК донатора и са генетским кодом – за ствари као што су коса и боја очију – од мајке и оца.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи