Алармантно стање менталног здравља у Србији и свету

У току је 14. Фестивал здравља, који се одржава у Дому омладине у Београду. Ове године обележава се под слоганом „Здраве навике - здрава породица". На четири нивоа организовани су бесплатни прегледи за грађане, предавања, кутак за најмлађе.

Учествују домови здравља, болнице и апотеке, фармацеутске куће, фитнес, велнес и бањски центри. Око 80 излагача, 100 предавача и 1.100 људи на бини. Учествује и РТС, а са листом Политика организован је и традиционални здравствени кутак.

Ове године у њему, психијатар Ивана Сташевић Краличић из клинике „Доктор Лаза Лазаревић“ говорила је о менталном здрављу.

Према њеним речима, ментално здравље и стопе свих психијатријских обољења у нашој земљи сличне су онима у Европи и свету.

„Светска здравствена организација изнела је алармантне податке о томе да скоро 27 одсто укупне популације болује од неког психичког поремећаја са трендом раста, са тим да депресија води у том порасту. Србија, нажалост, не заостаје. Сматра се да једна од пет жена и један од десет мушкараца током живота доживи депресивну епизоду“, објашњава Ивана Сташевић Краличић.

На питање шта је тачно ментална хигијена, одговара да је то грана превентивне медицине која се бави унапређењем менталног здравља и превенцијом психичких поремећаја.

Бави се васпитавањем, едукацијом, секундарном и терцијарна превенција у оквиру здравственог система, али и дестигматизација психијатрије.

Ради се веспитавање, едукација и секундарна и терцијарна превенција.

„Ментална хигијена почиње још у породици, а затим кроз шкослки систем и радном месту. Само ментално здрава особа је спремна за кризу, јер је криза шанса за сазревање личности и квалитетнију личност која из ње изађе“, каже докторка Сташевић Краличић.

Према њеним речима, ментално здрава личност је она која уме да воли, ради, убира плодове свог рада и тако доприноси својој заједници.

Фестивал здравља затвара се вечерас у 20 часова. Улаз је бесплатан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара