УН данас о заједничкој акцији против антимикробне резистенције

У Генералној скупштини УН састају се светски лидери да разматрају заједничко деловање против антимикробне резистенције која је постала једна од највећих претњи глобалном здрављу, саопштено је из министарства здравља Србије.

Широм света, многе обичне инфекције постају резистентне на антибиотике који се користе у њиховом лечењу што доводи до дужег трајања болести и пораста броја смртних случајева.

Истовремено, не развија се довољно нових антимикробних лекова, посебно антибиотика, који би заменили лекове старијих генерација и оне који постају све неделотворнији.

Антимикробна резистенција (АМР) угрожава и друге главне приоритете, као што је људски развој.

Ово је тек четврти пут у историји УН-а да се на Генералној скупштини разматра тема из области здравства (након ХИВ-а, незаразних болести, и еболе).

Очекује се да шефови држава и делегација укажу на озбиљност и раширеност ове ситуације и да се договоре о одрживом, мултисекторском приступу решавању проблема антимикробне резистенције.

На овом једнодневном састанку биће присутни и представници невладиних организација, цивилног друштва, приватног сектора и академских институција, како би сви они дали свој допринос.

Отпорност на антибиотике јавља се природно, али злоупотреба антибиотика код људи и животиња убрзава овај процес, наводи се у саопштењу и додаје да све већи број инфекција - као што су: упала плућа, туберкулоза и гонореја - све се теже лече јер антибиотици који се користе у њиховој терапији постају мање делотворни.

Отпорност на антибиотике доводи до дужег боравка у болници, виших медицинских трошкова и повећане смртности. Процењује се, да само у Европској унији, бактерије отпорне на лекове изазивају смрт 25.000 људи и коштају више од милијарду и по америчких долара годишње у трошковима здравствене заштите и губицима у продуктивности.

Свет мора хитно да промени начин на који преписује и користити антибиотике. Чак и ако се развију нови лекови, без промене понашања, отпорност на антибиотике ће остати велика претња. Промене у понашању такође морају да обухвате активности за смањење ширења инфекција кроз вакцинације, прање руку и добру хигијену хране.

Уколико хитно нешто не предузмемо, чека нас пост-антибиотска ера у којој ће честе инфекције и лакше повреде поново бити смртоносне, додаје се у саопштењу.

Министарство здравља Србије у складу с акционим планом Светске здравствене организације за резистенцију на антибиотике од новембра 2015. спроводи низ активности и мера укључујући израду националне стратегије и акционог плана, израду новог националног водича добре клиничке праксе за употребу антибиотика, подизање свести о значају рационалне употребе антибиотика, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се