Хронични умор указује на проблеме

Борба организма с неком болешћу захтева енергију, па није ни чудо што је умор један од најчешћих симптома било ког здравственог проблема. Иако не може лекара да доведе до дијагнозе, исцрпљеност је свакако знак да нешто није у реду.

Jедан од проблема у вези са умором је како га препознати. Можда спавате дуже или чешће или немате снаге за вежбање као пре? Можда проблем није физички умор, већ емоционални или ментални?

Понекад умор није последица неочекиваних промена или свакодневног темпа живота, већ је заправо симптом здравственог проблема.

Ослабљена штитна жлезда

Међу најчешћим здравственим проблемима који се манифестују кроз умор је ослабљена штитна жлезда. У питању је жлезда која се налази испод грла на врату, а учествује у многим телесним функцијама, од метаболизма до имунолошког система.

Иако је умор први симптом ослабљене штитне жлезде, други знакови могу бити вишак килограма, затвор, сува кожа и хронични осећај хладноће.

Адренална инсуфицијенција

Кад надбубрежна жлезда не ради како треба, организам не производи довољно кортизола. Последице су губитак килограма, бол у абдомену, пролив, хиперпигментација и умор.

Синдром хроничног умора

Мијалгички енцефаломијелитис или синдром хроничног умора стање је у којем особа није способна да извршава чак ни свакодневне задатке попут одласка на посао или у продавницу. Око једне четвртине људи који болују од синдрома хроничног умора не напуштају дом или кревет.

Симптоми су потешкоће при размишљању и телесни болови, као и јаке упале које настају чак и при најмањој физичкој активности.

Анемија

Анемија је мањак црвених крвних зрнаца која разносе кисеоник широм нашег тела. Постоји више врста анемија, али умор им је свима заједнички.

Бледило, вртоглавица, главобоља и крхки нокти такође су симптоми анемије.

Дијабетес

Честа потреба за вршењем нужде и стална жеђ пропраћена хроничним умором симптоми су дијабетеса. Узрок је борба тела с вишком глукозе у крви.

Депресија

Депресија је поремећај у мозгу који утиче на расположење, а може узроковати хронични умор. Биологија депресије још није потпуно јасна, па тако ни зашто узрокује умор који оболеле онемогућава у вршењу свакодневних задатака.

Туга, губитак апетита и проблеми с концентрацијом такође су симптоми депресије.

Ендокардитис

Срчана упала коју узрокују бактерије оштећивањем унутрашње срчане опне узрокују грозницу и умор. Највећи ризик од ендокардитиса имају особе које већ имају оштећено срце. Терапија се углавном састоји од примања антибиотика, али може бити потребна чак и операција.

Проблеми с дисањем током спавања

У случају делимично или потпуно зачепљених дисајних путева, особе током спавања могу плитко или нередовно да дишу. Паузе у дисању могу трајати чак и до једног минута, а углавном завршавају кашљањем или хркањем.

Иако нису опасни по живот, проблеми с дисањем током спавања могу створити трајни осећај умора. Умор и хркање су једини симптоми, али једино аудио-снимак или особа с којом спавате може да потврди да током ноћи имате проблема с дисањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво