Цветање амброзије, али не оне од грчких богова

И ово лето за нама многи ће упамтити по алергији на амброзију. Још неколико дана и тим мукама требало би да дође крај. Чињеница је да се број алергичних на амброзију повећава и чак и ако никада нисте били на њу алергични, можете то да постанете.

Ако сте ових дана почели да кијате, цури вам нос или вас пеку очи нема дилеме - кривац је амброзија. Због ње, они који су алергични, имају пуне торбе марамица.

„Почела сам да се гушим и ухватила ме је несвестица на радном месту, па сам отишла код докторке и урадили су ми анализе и установили су да сам алергична на амброзију“, каже Ивана Параментић
из Ваљева.

Сезона цветања амброзије управо је почела, а трајаће све до октобра. На њу највише реагују нос, грло и плућа.

„Кијање, обилна, бистра секреција, коју пацијенти описују као да им тече вода из носа. Појава свраба у носу, као и црвенила и свраба око очију“, каже докторка Марина Суботић, интерниста са КБЦ „Бежанијска коса“.

Они који су осетили ове симптоме, знају да амброзија није нимало безазлена. Не постоје посебне ризичне групе, а нема ни старосне границе. Јавља се и код деце и код одраслих.

„Наша алерголошка амбуланта ради свакодневно и то је свакако 30 пацијената дневно. Тренутно, највећи број пати од респираторне алергије на амброзију“, наводи Суботићева. 

„Алергијских реакција је био уобичен број. Најчешће су то биле реакције горњих респираторних путева, због високих концентрација алергена. Нарочито амброзија, која је сада у јеку цветања“, објашњава доктор Радован Лукешевић са Института за мајку и дете.

Ипак, постоји начин, како и сами себи можете да помогнете у овом периду.

„Препорука је да се избегава боравак напољу, посебно на зеленим површинама. Посебно у преподневним сатима када је концентрација полена највиша. Значи, шетње и изласке планирати за вечерње сате, идеално после кише“, саветује докторка Суботић.

Нема опуштања, јер и они који до сада нису били алергични на амброзију, могу то постати, упозоравају научници. Тврде да ће са годинама, симптоми бити све гори, због веће концентрације полена и дужег периода цветања ове биљке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво