Тестенина жене чини мршавијим?!

Софија Лорен, једна од најлепших жена која се појавила на великом платну, много пута је рекла да су за њену фигуру најзаслужније шпагете. Сада и истраживања показују да „озлоглашена“ тестенина помаже женама да одрже витку линију.

Тестенина жене чини мршавијим?! Тестенина жене чини мршавијим?!

У студији објављеној у стручном часопису Nature's Nutrition and Diabetes Journal, научници италијанског института IRCCS (Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed) у граду Поцилију открили су резултате до којих су дошли испитујући утицај тестенине на опште здравствено стање.

Паста је део типичне медитеранске исхране богате, између осталог, маслиновим уљем, орашастим плодовима, воћем, поврћем, док су риба и пилетина заступљене умерено, а најмање млечни производи, црвено месо и месни производи и слаткиши.

Више студија показало је да овај начин исхране има бројне позитивне ефекте на здравље. Међутим, ово је прво истраживање у којем је у фокусу била паста и њен утицај на телесну тежину.

Будући да је и Италију почела да захвата мода протеинске дијете, то јест исхране са врло мало угљених хидрата, стручњаци института IRCCS понадали су се да ће можда наћи здравствени разлог да тестенина не буде избачена из тањира.

У испитивању је учествовало готово 14 и по хиљада особа старости између 35 и 79 година из региона Молизе, док су припадници контролне групе (9.319 учесника) изабрани из свих крајева Италије. Сви учесници су рођени у Италији и пре истраживања нису били на специјалном режиму исхране.

Порције тестенине биле су искључиво од 60 грама. Током три године, истраживачи су пратили навике у исхрани припадника обе групе насумице одабраних радних дана или викендом, али не и током великих празника. Праћена је телесна тежина, висина, обим струка и кукова.

Након анализе резултата, стручни тим је дошао до запањујућег закључка: „Као традиционална компонента традиционалне медитеранске дијете, тестенина је негативно асоцирана са индексом телесне тежине (БМИ), обимом струка и односом обима струка и кукова“.

То што је тестенина у „негативној вези“ са наведеним параметрима значи да што више једемо таква јела то БМИ више опада, то јест ужи нам је струк и линија виткија, објашњавају аутори студије.

Наравно, веома важно је не претеривати, то јест конзумирати порције које садрже око 60 грама тестенине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара