Алкохол смањује успешност вештачке оплодње

Парови који су се обратили стручњацима за плодност смањују могућност да постану родитељи за чак 25 одсто уколико уживају у доброј капљици, упозоравају амерички експерти за вештачку оплодњу.

Резултати недавног испитивања утицаја узимања алкохола на успешност вештачке оплодње показaли су да су резултати лошији код жена које су пиле неколико чаша вина седмично или ако су мушкарци пили пиво на дневном нивоу, наводи се у чланку објављеном у „Гардијану".

Лекари при Харвардској медицинској школи у Бостону у САД испитали су навике 2.574 пара током кратког периода који је претходио третману вештачке оплодње.

Нешто више од половине испитаница, 56 одсто, као и трећина испитаника седмично је узимало мање од једног алкохолног пића, док је четири одсто жена и пет одсто анкетираних мушкараца свакодневно конзумирало најмање једно пиће.

Жене и мушкарци који су недељно пили по шест или више чаша алкохолног пића „знатно су умањивали могућност зачећа", објаснио је доктор Брук Роси који је предводио стручни тим током студије.

Та количина алкохола унесеног у организам 18 одсто је смањивала могућност жена да остану у другом стању, док је способност мушкараца умањена 14 одсто.

Ефекти су били израженији код жена које су пиле бело вино и мушкараца који су уживали у пиву, навео је др Роси презентујући резултате истраживања током годишњег окупљања Америчког друштва за репродуктивну медицину.

„Генерално, женама је сугерисано да престану да узимају аклохол оног момента када покушавају да остану у другом стању", објаснио је др Роси.

Жене и мушкарци који су учествовали у студији били су просечне старости 37 и 34 године. Сви су били из Бостона или околине и одговарали су на питања у вези са уносом алкохола између 1994. и 2003. године.

Председник Британског друштва за оплодњу Тони Ратерфорд навео је да то друштво и Национални институт за здравље и клиничка испитивања препоручују женама да током трудноће уопште не уносе алкохол.

„Веза између алкохола и зачећа налази се у области где нема баш много опипљивих доказа. Могуће је да на парове, код којих је већ забележен нижи степен плодности, алкохол више утиче него на оне који немају таквих проблема", истакао је Ратерфорд.

„Уколико се припремате за процес вештачке оплодње, препорука је да се одрекнете алкохола у потпуности три месеца уочи почетка третмана", прецизирао је Ратерфорд.

У једној ранијој студији, који је спровео тим данских стручњака Националне универзитетске болнице у Копенхагену, утврђено је да је вероватноћа да жене остану у другом стању мања уколико алкохол конзумирају умерено.

Међутим, друга истраживања показала су да алкохолна пића немају много утицаја на период који је женама потребан да би затруднеле.

Бранећи резултате истраживања, Тони Ратерфорд истакао је да су они доказ који потврђује да алкохол утиче на женско репродуктивно здравље, те да уколико желе да остану у другом стању морају да размисле о животним навикама.

Јајним ћелијама и сперматозоидима за развој је неопходно најмање три месеца, тако да је најбоље да жене престану да пуше, уносе алкохол и, уколико имају вишак килограма, коригују телесну тежину како би повећале могућност да остану у другом стању, прецизирао је Ратерфорд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи