Намирнице које не могу да се покваре

Рок трајања намирница може да збуни – не само да постоји више датума на паковањима, попут „рока трајања“ и „најбоље употребити до“ – већ понекад ти датуми могу бити потпуно погрешни. Међутим, одређене намирнице немају рок трајања јер се уопште не могу покварити.

Мед има неограничен рок трајања. Може променити боју или се кристализовати, али и даље ће бити употребљив за јело. Ако се мед кристализује, једноставно ставите отворену стаклену теглу у топлу воду и мешајте док се кристали не растопе.

Осим меда, рок трајања нема ни пиринач, врло корисна намирница са Далеког Истока. Чак и ако се на кутији налази дебео слој прашине, пиринач ће унутра бити једнако добар као и онога дана кад је купљен. То важи за све типове пиринча: дугог и кратког зрна, бели, басмати... Али, не и за смеђи пиринач, који је због већег удела уља склонији кварењу. Једино на шта мора да се пази код складиштења пиринча је да се чува од инсеката.

Осим меда и пиринча, велику примену у домаћинствима има кухињска со, без које многи људи не би могли да замисле живот. Со, била морска или камена, не може да се поквари и заувек остаје свежа и употребљива.

Шећер је такође једна од намирница која се не може покварити, али је код њега проблем што може да постане тврд као камен. Шећер се неће никада покварити јер не подржава развој бактерија. Једино на што морате пазити је да га држите подаље од влаге и инсеката.

Инстант кафу у фрижидеру можете да чувате заувек и то без обзира на то да ли је паковање отворено или не.

Ормарић са жестоким пићем обично је нешто што се преноси са генерације на генерацију, али не морате да бринете о квалитету пића. Временом пића могу незнатно променити арому, али то већина људи ни не осети.

Бело сирће је још једна од намирница за чији се рок трајања не треба бринути. Наиме, бело сирће може трајати вечно. Осим велике примене у јелима, тачније за различите салате, значајну примену има и као средство за чишћење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи