Нова метода лечења аритмије доступна свим пацијентима

Поремећај срчаног ритма представља озбиљан здравствени проблем. У лечењу највише помаже хирургија. Наша екипа снимила је стоту операцију новом методом, такозваном крио-технологијом на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Од недавно у свету се у лечењу срчаног ритма отишло и корак даље – сада оштећено ткиво залеђују новом технологијом, крио-балоном. Само две године после развијених центара у свету и наши лекари су применили ту нову технологију која много значи, јер око сто хиљада људи у Србији има треперење срчане преткоморе, које захтева лечење.

„Проблем са аритмијом је тај што вам она промени живот... Ниси сигуран у себе – не можеш ни да потрчиш, не можеш да понесеш – ни стићи ни утећи“, наводи пацијент из Ниша, Саша Маринковић.

Данас једино лекари на Институту Дедиње крио-технологијом залеђују оштећено ткиво. Та процедура за њих је већ рутинска метода, која је доступна свим пацијентима.

Др Дејан Којић, кардиолог Института за кардиоваскуларне болести Дедиње истиче: „Имамо на располагању нову крио-технологију која подразумева залеђивање ткива срца око плућних вена, температуром од минус 40 до минус 60 степени крио-балоном. Процедура има ефикасност сличну радиофреквентној аблацији, али је најважнија предност што знатно краће траје, око сат времена“.

Метода је и безболнија, пацијент је будан и све време у комуникацији са лекарима.

„Она је идеална за оне пацијенте који имају само ту аритмију – значи атријална фибрилација која кратко траје, која је повремена и ако срце није већ увећано због дуготрајне аритмије“, објашњава др Милосав Томовић, председник Радне групе за електрофизиологију Србије.

Сваки пети мождани удар узрокован је аритмијом, зато је од посебног значаја редован превентивни преглед код кардиолога, саветују лекари.

„Радна група за електрофизиологију, Удружење кардиолога Србије, тежи да у што већем броју центара уведе методологију аблације у своју клиничку праксу. Клинички центар у Нишу је заинтересован да отвори своју салу, а наш је план да оне центре који већ постоје подигнемо на виши ниво, да евентуално отворимо нове центре“, додаје др Томовић.

Тренутно на листама чека више од 2.000 пацијената – годишње се оперише тек половина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара