Пар прљавих руку потенцијално фаталан

Стручњаци француског Националног института за здравље и медицинска истраживања направили математички модел који објашњава како је дошло до неких великих зараза у здравственим установама широм света. За то је, како тврде, довољан само пар неопраних руку неког од особља.

Само један лекар, сестра или медицински техничар прљавих руку може да поквари труд читаве болнице, у којој остало особље брижљиво пере руке да би спречило ширење инфекције, упозоравају стручњаци француског Националног института за здравље и медицинска истраживања (ИНСЕРМ).

Математички модели које су у вези с овим проблемом направили стручњаци поменутог института, могу да објасне како је дошло до неких великих зараза у здравственим установама широм света, преноси Ројтерс.

Пацијенти по болницама све чешће бивају заражени МРСА супербактеријом (једном врстом стафилококе отпорном на „метицилин"), а особље које не пере руке често би могло да се криви за те тзв. нозокомијске инфекције.

За лечење таквих инфекција потребне су милијарде долара, а десетине хиљада пацијената од њих умире сваке године.

Лора Темим и њен тим са ИНСЕРМ-а су дошли до закључка да један тзв. „суперзаразивач" међу особљем, који не пере руке а циркулише по болници пружајући помоћ многим болесницима, може знатно да повећа учесталост нозокомијских инфекција.

Утврђено је да сваки такав радиолог, физиотерапеут или неки други здравствени радник, који се интензивније креће по болници, може да изазове стопу инфекције која достиже 23 одсто оне коју изазивају сви остали запослени у тој установи које не перу руке.

Наиме, особа неопраних руку која се по природи посла креће по болници, изазива три пута више случајева заразе него, на пример, медицинска сестра која је везана за само једно одељење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара