Због летњих температура повећан број уграђених стентова

Уместо боравка у природи, многи су ових дана потражили помоћ лекара. Разлог су нагле временске промене, због којих многима срце убрзано куца, а бол се шири у грудном кошу. Због таквих тегоба у јулу су кардиолози Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“ уградили 180 стентова, двоструко више него у истом периоду прошле године. Уградњу стента, ове године олакшава и нова метода.

Попут многих који доживе инфаркт и Лазар Бабић осетио је јак, разарајући бол у грудима. То је пре десетак дана био сигнал да мора хитно да оде до болнице.

„Три пута сам осетио изузетно јаке болове. С тим што је први бол био најјачи, али је најкраће трајао. Бол је био у пределу груди, као коцка. Зној и бол. Близу несвести сам био“, каже Лазар Бабић.

Захваљујући брзој реакцији лекара и савременим методама лечења, Лазар данас говори, хода, вежба са физиотерапеутима и осећа се добро.

„Сваки дан је све боље и боље, после трећег дана, како каже мој другар, два, три баскета сам могао да одиграм“, истиче Лазар Бабић.

Уграђен му је стент методом оптичке кохерентне томографије, а помоћу овог влакна лекари су могли да виде како изгледа његов крвни суд изнутра. Ову методу кардиолози са Бежанијске косе раде у сарадњи са колегама из Клиничког центра Србије.

„Оптичка кохерентна томографија је оптичка инвазивна визуалнизациона метода која се састоји од једног оптичког влакна, који се уводи преко жице. Tо је стандардна процедура у интервентној кардиологији и служи да се изнутра изврши визуализација самог зида крвног суда и самог имплантираног стента. Сагледавањем начина на који је стент имплантиран можемо да предупредимо одређени број компликација, које се у свакодневној пракси дешавају“, објашњава доктор Саша Хинић, начелник кардиологије КБЦ „Бежанијска коса“.

За пет месеци, на тај начин оперисали су 10 пацијената.

„Ово је једна надогадња која треба да омогући тим болесницима да имају мање компликација и да пре оду кући. Све оне болеснике које смо лечили овом методом смо успешно лечили“, каже Хинић.

Годишње у Србији око 30.000 људи доживи срчани удар. Сваки други пацијент захтева хитну интервенцију на крвним судовима. Забрињавајуће је да је све више и младих са овим тегобама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи