Разбијен мит о кафи

Често омиљени напитак за разбуђивање показао се немоћним у својој главној примени приликом једног испитивања – после две непроспаване ноћи, откривено је да кофеин неће имати никакав утицај.

Након ноћи с мало сна, кафа с кофеином помoћи ће да се разбудите, као и другу ноћ заредом – ипак, трећи дан би нас омиљени напитак, нажалост, разочарао.

Једно истраживање показало је да након три ноћи с премало сна кофеин неће деловати.

У истраживању је 48 испитаника пет ноћи заредом спавало само пет сати. Део испитаника попио је 200 милиграма кофеина двапут током дана, док је други део испитаника добио плацебо.

Низ тестова когнитивних способности показали су да су испитаници који су добили кофеин боље функционисали први и други дан, али након треће ноћи њихова предност се изгубила, односно кофеин је престао да делује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво