Срчани мишић из епрувете

Екипа научника са Харварда успела је да изолује матичне ћелије одговорне за стварање срчаног мишића код мишева, а потом и да створи активан срчани мишић.

Амерички научници су успели да генеришу активно мишићно ткиво срчане кесе мишева, одвајањем матичних ћелија ткива срчаног мишића од других врста ћелија у срчаном ткиву, чиме су учинили велики корак ка томе да једног дана буде могуће обнављање ткива људског срца за сваки тип оштећења и сваког пацијента индивидуално.

Научницима је већ одавно познато да се срце сисара, па и човека, састоји од великог броја различитих типова ћелија, које настају од два различита типа матичних ћелија.

Професор Кенет Чен са Харвард универзитета и његови сарадници су, помоћу спектра зелених и црвених флуоросцентних беланчевина, којима су модификована ткива ембриона мишева, успели да разјасне који је тип матичних ћелија тих животиња одговоран за стварање управо мишићног ткива срчане кесе и кроз које фазе трансформације ове ћелије пролазе, стварајући на крају ткиво срчаног мишића.

У својим даљим експериментима група научника је успела да на основу тих матичних ћелија, одвојених од осталих, створи активан срчани мишић, објављено је у часопису "Сајенс".

Аутори чланка сматрају да овај поступак може да се развије у медицинској пракси, у којој ће се користити за селекцију матичних ћелија, јединствених за сваког пацијената.

На бази тих ћелија, било би могуће стварање новог срчаног ткива, што се сматра "светим гралом" у кардиологији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи