Контрацепција и предрасуде

Више од половине младих у Србији нема довољно информација о савременој контрацепцији, а стручњаци кажу да су за то криве предрасуде. Тек свака пета жена, која је у стабилној вези или браку, користи контрацепцију.

Стручњаци кажу да су предрасуде криве што у Србији бише од половине младих нема довољно информација о савременој контрацепцији.

Међутим, и они који користе антибеби пилуле, кондоме или спиралу, најчешће то раде без консултације с лекаром.

У Србији тек свака пета жена, која је у стабилној вези или браку, користи контрацепцију.

Истраживања показују да се, нажалост, она ретко користи у периоду када би требало да почне брига о очувању здравља жене, а то је пре рођења првог детета. Само шест одсто девојака користи антибеби пилуле, кондоме или спиралу.

Колико се мало користи контрацепција показује и податак да пилуле, на пример, у Немачкој користи 46 одсто жена, док их је у Србији користи мање од три одсто.

Одговор на питање зашто за разлику од европских, српске жене не користе контрацепцију крије се и у предрасудама.

Један од најчешћих страхова односи се на пилуле за контрацепцију, односно раширено уверење да изазивају хормонске поремећаје који доводе до гојазности, маљавости, повећавају ризик од рака дојке.

Председница Удружења за очување репродуктивног здравља др Ана Митровић каже да није тачно да пилуле имају та нежељена дејства и да се пилуле често дају у терапијске сврхе да спрече маљавост или да је ублаже.

Докторка је нагласила да се континуирана употреба пилула од пет година не може довести у везу са карциномом дојке, како се често претпоставља.

Многе жене које нису рађале не користе ни спиралу, јер сматрају да може да доведе до стерилитета.

Др Митровић је истакла да спирала не доводи до стерилитета, већ да је њена улога да га спречи, међутим, по њеним речима, требало би изабрати циљну групу којој је спирала као метод контрацепције потребна.

Свака жена је свет за себе и зато се не препоручује узимање контрацептивних средстава на своју руку, већ само уз консултацију са гинекологом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво