Парацетамол смањује ефекат вакцине

Температура после рутинске вакцинације беба не би требало да се смањује парацетамолом, јер може да умањи ефекат вакцине, тврде чешки експерти. Разлози још нису познати, али стручњаци претпостављају да је то због особине лека да спречава запаљенске процесе.

Давање парацетамола бебама за смањење температуре после рутинске вакцинације може да умањи ефекат вакцина, упозоравају стручњаци са Универзитета одбране у Прагу.

Мада у принципу ограничава грозницу после вакцинације, парацетамол умањује и имунолошки одговор организма детета на неке антигене из вакцине.

Због тога, према речима Романа Примуле са Универзитета у Прагу, антипиретике не би требало рутински препоручивати у овим случајевима без пажљивог одмеравања користи и ризика.

Примула и његове колеге до оваквог закључка дошли су након проучавања 260 случајева беба у Чешкој које су прошле рутинску вакцинацију за тај узраст.

Током 24 сата по примљеној вакцини половина њих је на шест до осам сати добила три дозе парацетамола, а друга половина није.

На основу концентрације антитела, утврђено је да је код деце из прве групе смањен ефекат вакцине против хемофиличне инфлуенце типа Б, тетануса и пнеумокока.

Чешки стручњаци нису сигурни зашто до тога долази, али претпостављају да је то због особине парацетамола да спречава запаљенске процесе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи