Контролишите штитну жлезду!

Више од 300 милиона људи има неки облик обољења штитасте жлезде, a половина оних којима штитна жлезда прави проблеме не зна да одређене симптоме имају управо због ње. Тироидне болести су у највећем броју случајева излечиве, али ако се не лече, могу да доведу до тешких поремећаја, чак и смрти. Ова недеља у целом свету посвећена је борби против болести штитне жлезде.

Штитаста жлезда је највећа ендокрина жлезда у организму. Уколико се било који од хормона које производи поремети, ремети се цео организам. Имају важну улогу и код одраслих и код деце. Због тога се код беба раде скрининзи на одређене болести штитне злезде.

„Анализа мора да буде готова унутар 24 сата, ако нешто није добро, хитно зовемо дете у болницу да бисмо започели терапију. Просечан узраст у нашој земљи за почињање терапије је нешто мало мање од 19 дана а циљ нам је да то буде што краће. Ове болести, непрепознате, доводе до тешког менталног оштећења. Мозгу су неопходни хормони штитасте жлезде“, објашњава др Татјана Миленковић са Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“.

Број оболелих од поремећаја рада штитне жлезде у сталном је порасту. Зна се да су генетика, хронична инфекција, стрес и недостатак јода фактори ризика. Жене чешће оболевају од мушкараца. Проблеми са хормонима могу да се јаве у било ком животном добу, а могу да угрозе и репородуктивно здравље, али и трудноћу.

„Потребно је да је доктор потпуно посвећен контроли труднице и да јој је стално на раполагању, да може да се контролише на две и четири до шест недеља како би се стално обезбедио нормалан ниво хормона“, наводи проф. др Јасмина Ћирић, ендокринолог КЦС-а.

Лечење је и медикаментозно и хируршко, у зависности од проблема. Да би се дијагностиковало да штитна не ради добро користи се неколико метода.

„На основу физикалног прегледа, пре свега палпације штитасте жлезде, ултразвучног налаза и на основу лабораторијских налаза већ чувених хормона Т4 THS“, истиче др Биљана Недељковић Белеслин, ендокринолог КЦС-а.

„Мале промене у тироидним хормонима изазивају велике пормене у THS и оне имају одличан сиганл – сигнал тога да мозак није срећан. А кад мозак није срећан, остатак тела није срећан“ каже проф. др Милош Жарковић, ендокринолог КЦС-а.

Уочи недеље борбе против болести штитне жлезде у Србији је спроведен пилот-пројекат анализе хормона и код одраслих. Крв на анализу у Нишу, Крагујевцу и Београду дало је више од 1.500 људи. Код 11 одсто тестираних откривен је поремећај у раду жлезде, а тешки облици забележени су код три одсто грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво