Магнетна резонанца, ултразвук или скенер?

Када смо несигурни да ли нам се у телу нешто неповољно дешава, магнетна резонанца звучи као добар начин да се та сумња провери. Међутим, треба ли на њу одлазити по сопственој вољи или само по упуту лекара? Радиолошких метода има више, а коме се саветују сазнајте пре него што се упутите на снимање, саветују стручњаци.

Могу да продру кроз грудни кош и стомак, завире у мозак и срце. Радиолошке методе дају стварну слику вашег здравља. Знамо да су ова зрачења моћна, али се готово увек питамо да ли су и ризична?

Радиолог Клиничког центра Србије, професор доктор Градимир Драгутиновић радиолог истиче да је ултразвучни преглед потпуно безбедна метода.

„Ултразвук користе специјалисти и других специјалности, пре свега кардиолози, гинеколози. Магнентна резонанција је такође без икакве штете. Сва истраживања током последњих 20 година указују да не постоји никаква штета“, наводи др Драгутиновић додајући да преглед на апарату магнетном резонанцијом може да тражи било који доктор који сматра да је то неопходно.

„У погледу компјутеризоване томографије, односно мултислајсних и спиралних скенера, могу да кажем да постоји минимална доза зрачења. С обзиром на то да је икс зрачење инвазивна метода, не може се обављати како пацијент хоће и колико хоће“, објаснио је др Драгутиновић.

Ипак, све радиолошке методе носе одређени ризик да се прекорачи прописана доза зрачења и зато се након сваког снимања, на здравственом картону уписује доза коју је пацијент примио.

Преглед, наглашава др Драгутиновић, мора да индикује радиолог и мора да се води рачуна о томе колико пута се ради контрола.

„Свакако, као и мамографија, код које постоји одређени степен зрачења, мора се записати и знати и одредити корист. Некада је корист контролног прегледа већа да се мора рачунати и на мању дозу икс зрачења“, указао је радиолог Драгутиновић и нагласио да је готово занемарљив број људи којима је оваквим прегледима нанета штета или да је дошло до изазивања малигнитета.

Медицина је толико напредовала да се данас зна ко не сме да се подвргава овим методама. За магнетну резонанцу, на пример, критеријуми су јасни: они који имају пејсмејкер или клипс не смеју се подвргавати оваквим прегледима.

Само један радиолошки снимак може да открије много тога о здрављу пацијента. Тачно се зна и шта којом методом може боље да се уочи.

„Магнетна резонанца је боља, односно прецизнија, сем у случају органа који се крећу, попут плућа. Што се тиче плућа, најбољи преглед је компјутеризована томографија, односно скенер. Магнетна резонанца је у добром броју случајева боља, али у ургентним стањима порепоручује се пре скенер, јер је бржи, лакши, поготово код тешко повређених пацијената“, нагласио је др Драгутиновић.

Најштетнија радиолошка метода, тврде радиолози је незнање и лекара и пацијента. Оно доводи до беспотребних снимања, понављања, контрола и на крају до већег зрачења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво