Милано, недељно једна операција на мозгу док је пацијент будан

Операције тумора на мозгу док је пацијент будан изводе се у просеку једном недељно у клиничко-истраживачкој болници „Сан Рафаеле“ у Милану, првој приватној болници у Италији. Такође, гама нож се у тој болници користи 22 године, док је Србија тај апарат добила прошле године.

Могуће је оперисати пацијента који је будан и то се ради када треба уклонити туморе са критичних подручја на мозгу, подручја која могу утицати на говор или кретање особе, објаснио је начелник неурохирургије болнице „Сан Рафаеле“ Пјетро Мортини новинарима из Србије који у Милану бораве у организацији Делегације Европске уније у Београду.

Објашњавајући поступак, Мортини је навео да се током операције у сали налази неуропсихијатар који поставља питања пацијенту, док хирург на основу тога да ли има паузе у одговорима мапира критична подручја.

„Од тога да ли имате паузу у говору зависи да ли је то подручје мозга функционално. Мапирање је најтежи део операције, док је уклањање самог тумора лакши део“, истакао је Мортини.

Према његовим речима, постоји и одређена врста анестезије која омогућава да пацијент заборави читаву операцију.

„Пацијент се разбуди, а да се не сећа ни да је било операције, ни питања која су му постављана током поступка“, прецизирао је начелник одељења неурохирургије миланске болнице.

На истом том одељењу, три до четири пута дневно изводе се и третмани гама ножем, апаратом за лечење онколошких болесника са метастазама на мозгу.

„Гама нож има огроман утицај на лечење и третман бенигних и малигних тумора“, рекао је Мортини.

Према његовој оцени, модерни неурохирург мора да буде способан не само да оперише туморе, већ да користи и зрачење гама ножем, једну од најрелевантнијих техника модерне хирургије.

„После третмана гама ножем, нема потребе за фазом опоравка. Пацијент се пушта из болнице сутрадан, а некада чак и то вече када је био на третману“, навео је Мортини.

Гама нож се у тој приватној болници у Италији користи 22 године, док је Србија тај апарат добила прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво