Најпопуларнији митови о мршављењу

На интернету се може пронаћи мноштво савета за мршављење, али неке би требало узети са резервом, док би неке, пак, у потпуности требало игнорисати, поручују стручњаци.

Мит: Увек доручкујте, чак и кад нисте гладни

Давно је позната чињеница о томе колико је важан јутарњи оброк због убрзавања метаболизма након вишесатног сна. Из овог се разлога, људи ујутру, чак иако нису гладни, приморавају себе на оброк. Ипак, доручак није нужан да би се килограми изгубили.

Заправо, истраживања су показала да уношење или прескакање доручка има прилично мало утицаја на тежину. Прескакање доручка је једна врста поста који људима помаже да изгубе сувишне килограме и побољшају здравље.

Ипак, сваки организам је другачији и потребно је да пронађете начин који ће за вас бити идеалан. Уколико се осећај глади не јавља ујутру, не би требало јести на силу.

Мит: Не треба се мерити сваки дан

Телесна тежина може да варира у зависности од бројних фактора, па се, из тог разлога, врло често саветује да се током дијете заборави на свакодневно мерење.

Тежина може да варира у току дана и зависи од бројних фактора, као што су задржавање воде у организму, учесталост посете тоалету или пак хормонске осцилације, тако да свакодневно стајање на вагу не мора увек да буде релевантан показатељ ситуације.

Међутим, свакодневно мерење не утиче негативно на мршављење, па већина људи сматра да је корисно, будући да им помаже да остану мотивисани и фокусирани на свој циљ, као и да их подсећа да се не опусте превише.

Мит: Направите детокс природним соковима

У последњих неколико година, изузетно су популарне течне дијете са природним соковима у циљу детоксикације организма, а врло често обећавају есктремне губитке килограма у врло кратком периоду. Важно је знати да је ту углавном реч о води, тј. килограмима који настају услед упале организма и дуготрајне лоше исхране, а не о стварним масним наслагама.

Упркос томе што детоксикација организма током краћег периода уме да буде добра идеја, чињеница је да ће свака дијета са мало калорија довести до већег губитка килограма. Ипак, циљ детоксикације је само то – брз губитак килограма – те не помаже успостављању здравих навика.

Осим тога, једна од највећих мана оваквих дијета је јо-јо ефекат: чињеница да се килограми, у највећем броју случајева, врате након враћања на нормалну исхрану.

За детоксикацију нам служи јетра и други органи који своје послове свакодневно успешно обављају.

Мит: Фокусирајте се на кардио-вежбе

Кардиоваскуларне вежбе, познатије и као аеробик вежбе, одличне су за срце, редукцију стреса и здравље уопште. Ипак, не би требало ослањати се искључиво на њих уколико желите да изгубите килограме.

Мршављење уз овакве вежбе је индивидуално – неке особе мршаве, неке остају на истом броју килограма, док неки могу чак и добити на тежини.

Не плашите се тегова. Потребно је само комбиновање кардио-вежби са вежбама снаге како би се постигли најбољи резултати.

Мит: Избаците масну храну

Избегавање масне хране у процесу мршављења није добра идеја. Масноће имају два пута више калорија него протеини и угљени хидрати, али су истовремено заситне и телу је потребно више времена да их свари, што пружа осећај ситости.

Стандардне, немасне дијете биле су изузетно популарне пре неколико година, али у последње време, бројна истраживања показују да „демонизација масноћа“ није неопходна. Нашем телу су потребне здраве масноће које се налазе у авокаду, маслиновом уљу, кокосовом уљу и семенкама, а показало се да су ефикасне и у процесу мршављења.

Мит: Једите на свака два-три сата

Сигурно сте чули како је најбоље да током дана једете више мањих оброка, на свака два-три сата, и да је то идеалан начин да се убрза организам и подстакне губљење масних наслага.

Заправо, више мањих оброка дневно не резултира нужно губљењем килограма, уколико то упоредимо са случајем конзумирања два или три оброка дневно.

Највећи проблем са сталним грицкањем јесте тај што често завршимо са превише унесених калорија.

Већина, ипак, успешно мршави уз повремено прескакање оброка, тако да је потребно да пронађете прави начин за себе.

Мит: Треба бројати калорије

Иако је за губитак килограма неопходан калоријски дефицит (да потрошите више него што унесете), калорије су само део приче, па самим тим, није исто уколико унесете 400 калорија већином угљених хидрата и 400 калорија протеина и масти.

Протеини и масти дуже ће вас држати у стању ситости, док ће оброк богат угљеним хидратима утицати на тренутно повећање шећера у крви, да би врло брзо дошло до пада и жеље за новом дозом.

Било како било, савете за мршављење не треба узимати олако – оно што помаже некоме, не мора нужно да другоме одговара, па би свако индивидуално требало да нађе меру за себе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. мај 2016, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

kontrola težine

Forever F.I.T. je inovativni sistem upotrebe hranjljivih materija za čišćenje organizma i regulaciju telesne težine, kreiran da Vam pomogne da izgledate i osećate se bolje u tri jednostavna koraka: Clean 9, F.I.T.1 i F.I.T.2. Clean 9će Vam pomoći da započnete uklanjanje nagomilanih toksina iz Vašeg tela kako biste se osećali lakše i imali više energije. F.I.T.1 će promeniti način na koji razmišljate o ishrani i fizičkoj aktivnosti, učeći Vas kako da željeni izgled i zadržite. F.I.T.2 će Vam pomoći da izgradite čistu mišićnu masu, zategnete Vaše telo i završite transformaciju. https://alojavera.wordpress.com

(петак, 15. апр 2016, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Једина истина је...

...да је дијета доживотни процес.
Под тим се подразумева промена начина исхране и живота. Све друго је узалудан труд. Знам особе које су вечито на некој дијети, месечевој, Аткинсоновој, хроно, УН и тако даље, а никако да трајно скину килограме,
зато што се после дијете враћају на стари начин. Никако ми не иде у главу како младе особе себи дозволе да се прегоје? У моје време била је реткост видети у школи дебељуце. Али смо имали физичко васпитање са све кросовима у природи, а ван школе стално у покрету. Пице се још нису појавиле, као ни остала брза храна. 'Леба, масти и алеве паприке (и парадајз кад га је било) је био наш БигМек. (То је било шездесетих и седамдесетих година прошлог века).