Замке ослабљеног вида

Погоршавање вида у познијим годинама може се довести у везу са повећаним ризиком од смрти, тврде аустралијски стручњаци. Повећан ризик од пада, отежан одлазак код лекара и набавка лекова угрожавају слабовиде.

Непоправљив проблем лошег вида код старијих особа могао би да буде и предзнак краћег преосталог живота, закључили су аустралијски стручњаци са института Вестмид у Сиднеју.

На то су већ указивале неке раније студије, али је аустралијски тим, који је предводио доктор Мајкл Карпа, желео да утврди чиме се може објаснити веза између два фактора.

Истраживање је започело на 3.600 људи, који су почетком деведесетих година имали 49 или више година. До 2007. више од трећине њих , прецизније 1.273 је умрло.

Утврђено је да су они који су имали проблеме са видом који нису могли да буду кориговани били под 35 одсто већим ризиком да умру током наредних 13 година.

У случају испитаника који су били млађи од 75 година ризик од смрти био је чак двоструко увећан.

Аустралијски тим, као главни узрок везе између слабог вида и повећаног ризика од смрти, наводи проблем са ходањем.

Не само да су они који слабо виде склонији паду, већ и ређе иду код лекара и нередовније купују лекове.

Такве особе могу да буду и више друштвено изоловане него други и мање способне да затраже хитну помоћ када им је потребна.

Осим тога, ти пацијенти могу да буду и мање физички активни, што их излаже повећаном смртном ризику од разних болести.

Слаб вид би такође могао да буде и знак лоше исхране, која може да доведе до срчаних и других болести са евентуалним смртним исходом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи