И вода ублажава бол

Недавно истраживање америчких стручњака показало је се бол може подједнако ублажити чашом воде као и чоколадом. Стимулишући систем у делу мозга који контролише подсвесне реакције, обична вода утиче на смањење осећаја бола.

Истраживачи са Универзитета у Чикагу установили су да вода попут чоколаде, задовољством које пружа док је пијемо, делује као лек против болова.

Дејство овог природног аналгетика откривено је током тестирања мишева, истиче се у студији чије је резултате објавио стручни часопис „Џурнал ов Неуросајенс" (Journal of Neuroscience).

Докторка Пеги Мејсон, вођа истраживачког тима, објашњава да вода на сличан начин као и чоколада стимулише систем у делу мозга који контролише подсвесне реакције, за који се зна да ублажава бол.

„То нема никакве везе са калоријама", навела је др Мејсон, истакавши да овај природни начин ублажавања бола често користе животиње у дивљини.

Претходно спроведена истраживања наводила су на закључак да само слаткиши, који су веома калорични, имају ублажавајуће дејство на бол.

„Али, вода нема калорије", нагласила је др Мејсон, додајући да је њен тим доказао да се и чашом воде може постићи исти циљ.

Докторка Мејсон је саветовала лекарима да промене начин лечења нервне напетости пацијената.

„Шећер је непотребан. Сама вода, такође, може да ублажи бол", поручила је др Мејсон.

број коментара 0 Пошаљи коментар