„Паук пилула“ за лакшу дијагностику

Усавршене дијагностичке пилуле са камерама које лекарима омогућавају да их бежично контролишу и пошто су прогутане. Пилула у организму избацује „ножице" којима се креће унутар организма, због чега је названа "паук пилула".

Италијански стручњаци су разрадили пилулу која може да се користи за дијагностиковање тешких обољења, која су досад утврђивана тегобним, инвазивним поступцима као што је ендоскопија.

Пацијент пилулу, снабдевену минијатурном камером, гута, а потом је она помоћу бежичне везе под контролом лекара, известио је Би Би Си.

Пилула у организму избацује „ножице" којима се креће унутар организма, због чега је већ и названа "паук пилула".

Тим кретањем управљају лекари, којима оно даје већу флексибилност у дијагностичком поступку.

По обављеном задатку, пилула се из организма избацује природним путем.

Пилуле са камерама су већ постојале, али се верује да је ово прва која се може контролисати пошто је прогутана.

Др Енрико Грасо, специјалиста за рак из Универзитетске болнице Тор Вергата у Риму, истиче да би овај изум могао да смањи коришћење ендоскопа, који су за многе пацијенте толико непријатни да они одбијају третман.

Нова дијагностичка пилула представља бољитак и за пацијенте, и за лекаре, напомиње Елиза Бусели, једна од научника који су радила на њеној разради.

Пилула је досад успешно тестирана на свињама, али потребна су још нека тестирања да би била одобрена и за примену код људи.

број коментара 0 Пошаљи коментар