Борба која траје целог живота

Реуматоидни артритис је болест од које у Србији пати око 40.000 људи. Важно је болест открити на време и онда је лечити на одговарајући начин, како би она што спорије напредовала. Први симптоми су запаљење зглобова шака или стопала, јутарња укоченост која траје дуже од сат времена, бол приликом руковања, али и брзо замарање.

Ретки су они који с времена на време не осете болове у зглобовима, укоченост, севање у костима. И обично помисле да их мучи реума.

Светски дан борбе против реуматоидног артритиса обележава се 12. октобра.

У Србији од те болести пати око 40.000 становника. Стручњаци поручују да је најважније болест открити на време и лечити је, како би се спречио највећи проблем, а то је инвалидитет.

Моника Зима виолину свира од детињства, а са реуматодиним артритисом живи десет година.

Каже да када су јој се први пут упалили зглобови шака, одлучила је да се не предаје. У тој борби највише јој помаже породица.

Моника напомиње да је од самог старта почела да се лечи, започела терапије, посећивала имунолога и физијатра, паралелно се лечила, ишла у јодну бању...

"Схватила сам за ових десет година да је живети са реуматоидом једна велика борба, стална, ту нема излечења, може да буде боље или горе, али просто, ја се не предајем", изричита је Моника.

Постоји више врста реуматизма, а најкарактеристичније су запаљенске и дегенеративне болести зглобова. Од запаљенских, најчешћи је реуматоидни артритис.

Др Мирјана Лапчевић, председник Удружења оболелих од реуматских болести Србије, упозорава да је у нашој земљи основни проблем то што се касни са постављањем дијагнозе реуматоидног артритиса.

Важно је болест открити на време, и онда је лечити на одговарајући начин како би она што спорије напредовала.

Први симптоми су запаљење зглобова шака или стопала, јутарња укоченост која траје дуже од сат времена, бол приликом руковања, али и брзо замарање.

"Болесници који болују од реуматоидног артритиста, а и други који болују од хроничног артритиса, могу да добију најсавременију дијагностику, и такође могу да се укључе у програм најсавременијег и најбољег лечења који постоји у свету за ове болести", истиче проф др Немања Дамјанов, директор Института за реуматологију.

На скупу поводом обележавања Светског дана борбе против реуматоидног артритиса, представљена су и решења за помагала која би требало да олакшају живот оболелима, као што су универзални отварач ПВЦ боца, помоћно средство за откључавање, мултифункционални штап и универзална дршка.

број коментара 0 Пошаљи коментар