Откривен узрок „царске" хемофилије

Тежак облик немогућности згрушавања крви, од које су патили неки чланови породица руских и британских монарха пре више од сто година, била је јак облик хемофилије Б, потврдиле су најновије анализе.

Генетска болест која је погађала чланове породица руских и британских монарха крајем 19. и почетком 20. века у ствари је био јак облик хемофилије, саопштили су научници са Универзитета у Манчестеру после спроведене опсежне ДНК анализе.

У чланку, објављеном у британском научном часопису „Сајенс", аутори су навели да је болест, у виду снажне немогућности згрушавања крви, од које су патили многи потомци британске краљице Викторије, била јак облик хемофилије Б, објављено је на Интернет сајту Известија.ру.

Анализе су обављене на остацима чланова руске царске породице Романов, убијених 1918. године, укључујући престолонаследника Алексеја.

Нове научне методе омогућиле су биолозима, предвођеним доктором Јевгенијем Рогајевим, да издвоје генски материјал из костију, откривених пре неколико година у Сибиру, где су стрељани последњи руски цар Николај и чланови његове породице.

Научници су успели да одреде мутацију X хромозома који је одговоран за стварање фактора IX у криви, од којег зависи коагулација.

Та мутација је и разлог настајања хемофилије типа Б. Како се та болест може довести у везу са дефектом X хромозома, њу по мајчиној линији наслеђују само мушки потомци.

Наследник руског престола Алексеј, прапраунук краљице Викторије, боловао је од хемофилије.

Ово откриће је, како је рекао Рогајев, најновија потврда аутентичности остатака породице Романов.

„Разрешили смо медицинску загонетку прошлости", закључио је Рогајев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво