Интегралне житарице добре за притисак

Истраживање спроведено у САД, које се протеже кроз готово две деценије, показало да увођење више интегралних житарица у исхрану може да спречи појаву хипертензије код мушкараца.

Увођењем већих количина интегралних житарица у исхрану може да се спречи појава хипертензије код мушкараца, закључили су стручњаци Харвардске школе за јавно здравље у Бостону.

Док се код прерађених житарица одстрањује спољашњи омотач зрна, интегралне задржавају и мекиње и клицу, што их чини богатијим многим нутритивним састојцима.

Закључак бостонских научника темељи се на резултатиме велике америчке студије о здрављу 51.529 медицинских радника, који су 1986, када је студија започета, имали између 40 и 75 година.

Током осамнаест година праћења, код 9.227 испитаника се појавила хипертензија.

Бостонски стручњаци су утврдили да је код петине испитаника који су пријавили највеће дневно конзумирање интегралних житарица (око 52 грама) ризик од појаве високог притиска био за 19 одсто мањи него код петине испитаника са најмањим уносом интегралних житарица (око три грама дневно).

Веза између већег конзумирања интегралног жита и смањеног ризика од хипертензије опстала је и кад су узети у обзир неки други фактори - унос воћа и поврћа, употреба витамина, ниво физичке активности и то да ли је код испитаника праћен ниво холестерола.

Стручњаци Харвардске школе за јавно здравље сматрају да је повољно дејство интегралних житарица на одржавање нормалног притиска, последица и тога што су мушкарци који конзумирају доста таквог жита можда мање склони да се с годинама гоје.

број коментара 0 Пошаљи коментар