Утиче ли контрацепција на еволуцију?

Студија Универзитета у Шефилду указује да употреба контрацептивних пилула негативно утиче на избор партнера, што би могло да "преусмери ток еволуције". Други стручњаци одбацују резултате, наглашавајући друштвене утицаје.

Може ли употреба контрацептивних пилула да усмери еволуцију људи у сасвим новом и погрешном смеру?

Ново истраживање говори да измена хормонских циклуса, изазвана употребом пилуле, може утицати на избор партнера и то на начин који би могао да омете успешну репродукцију у будућности.

"Коришћење пилуле може да измени наклоности жена, а то опет може да их наведе да бирају партнере који би иначе били мање пожељни. Све то би могло имати значајне последице на исходе репродукције", објаснила је Александра Алверне, која је била на челу студије, објављене у журналу "Трендови у екологији и еволуцији"

"Једно предвиђање говори да је код потомака корисника пилуле већа хомозиготност од очекиване, а могуће је да је то повезано са нарушеном имуном функцијом и опаженим здрављем и привлачношћу", навела је ауторка студије.

Александра Алверне је сарадник одељења за науке које проучавају животиње и биљке на Универзитету у Шефилду у Енглеској, а студију је извела у сарадњи са колегом Вирпијем Лумом.

Непотпуни резултати и супротстављена мишљења

Други експерти се не слажу са тим ставовима и сматрају да ова студија погрешно тумачи последице употребе концатрептивне пилуле која је изазвала сексуалну револуцију када се појавила, шездесетих година прошлог века.

"Истраживање говори о преференцијама жена, које су у вези са хормонским циклусима, али то није пресудно при избору партнера за дугу везу", супротставио се др Вилијам Хурд, репродуктивни ендокринолог са Универзитетског медицинског центра у Кливленду.

"Не можете да не урачунате друштвене факторе. Сумњам да постоји велик број жена, чији се избор партнера драстично мења током месеца. Наравно, могуће је да се измене жеље и перцепције, али побогу, то тешко може да утиче на избор партнера за вечеру, а камоли дуготрајну везу."

Жене у овулацији имају тенденцију да бирају тзв. "мужевне мушкарце", који имају израженије мушке црте лица и поседују особине доминантности и компетитивности, судећи према подацима на којим је заснована студија шефилдског универзитета.

Оне такође бирају мушкарце који су различити од њих, ако говоримо у терминима генетике.

Са друге стране, мушкарци, уколико им се пружи избор, пре ће одабрати жене које су у овулацији, од оних које нису.

Невоља је у томе што се жене, које користе пилуле за контрацепцију, чешће налазе у стању које опонаша трудноћу, наводи се у истраживању.

Аутори се ипак слажу да је употреба контрацептивних пилула подигла квалитет живота широм света.

Према њиховим проценама, 100 милиона жена у свету користи овај облик контрацепције.

Потребна даља испитивања

Алверне и Лума се надају да ће њихов рад подстаћи даља истраживања, како би се разјасниле последице употребе пилула за контрацепцију.

"Будућа истраживања би требало да се фокусирају на неколико најважнијих питања: да ли пилула утиче на брачни живот, задовољство које брак пружа и његову трајност? Да ли употреба контрацептивних пилула утиче на способност размножавања?", закључили су Алверне и Лума.

Са друге стране, Хурд сматра да постоје други трендови, који утичу на избор партнера и репродукцију много радикалније од вештачких хормонских циклуса.

"Вероватно највећа промена је у начину на који се људи упознају: у последње време све се више користи интернет и програми, којима се проверава компатибилност. То ће имати већи утицај на везе и на реподукцију. Сама чињеница да се женама у средини циклуса допадне неко са "коцкастом" вилицом не утиче на то с ким ће напослетку завршити", објаснио је Хурд.

број коментара 0 Пошаљи коментар