Лош брак опасан по срце

Узрок срчаних проблема могу бити и лоши односи у породици, утврдили су британски научници. Учесталост „негативних догађаја" у интимним односима повећава ризик од срчаних проблема за 34 одсто.

Нарушена хармонија у брачној заједници и лоши односи са ближњима повећавају опасност од срчаних проблема за 34 одсто, показали су резултати новог британског истраживања.

Живот у брачној заједници и социјални односи имају генерално позитивно дејство по здравље људи.

Међутим, закључак британских научника показује да би лоши односи унутар заједница могли да анулирају тај позитиван утицај.

Група лондонских истраживача је дошла до тих резултата поделивши узорак од девет хиљада британских функционера на три групе, према учесталости „негативних догађаја" у њиховим интимним односима.

Истраживање је показало да су функционери код којих су ти догађаји били најучесталији били изложени 34 одсто већој опасности од срчаних проблема током 12 година, колико је контролисано њихово здравствено стање.

Разлика није постојала између мушкараца и жена, као ни између супружника и других блиских особа - чланови породице, пријатељи.

Током истраживања су узимани у обзир и чиниоци као што су годиште испитаника, животне навике (пушење) и други социоекономски фактори који утичу на опасност од срчаних проблема.

Следећи корак научника је испитивање биолошких механизама утврђене везе између лоших односа и срчаних обољења, пренели су медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи