Нобелова награда за напредак у спречавању старења

Троје америчких научника овогодишњи су добитници Нобелове награде за медицину. Елизабета Блекберн, Керол Грејдер и Џек Состак признање су добили јер су открили како се копирају хромозоми и штите од уништавања.

Нобелова награда за медицину за 2009. годину додељена је америчко-аустралијској научници Елизабети Блекберн и Американцима Керол Грејдер и Џеку Состаку за рад на ензиму теломераза који штити ћелије од старења, саопштио је Нобелов комитет у Стокхолму.

„Ове године Нобелова награда за физиологију и медицину додељена је научницима који су пронашли решење за велики проблем у биологији: како хромозоми могу у потпуности да се копирају током ћелијске деобе и како могу да се заштите од пропадања", наводи се у саопштењу Нобеловог комитета.

Нобелов комитет је навео да су овогодишњи добитници награде за медицину „показали да се решење налази у хромозомским завршецима - теломерима, и у ензиму који их формира - теломерази".

Будући да је у вези са старењем ћелија, тај ензим могао би да буде кључ за вечну младост.

Ензим има и кључну улогу у малигној трансформацији ћелија, а откриле су га Блекбернова и Грејдерова 1985. године.

Према оцени чланова Комитета, открића Блекбернове, Грејдерове и Состака дају нову димензију досадашњем схватању ћелија и расветљавају механизме болести и стимулишу развој нових, могућих терапија.

У свакој категорији уз награду се додељује и сума од 10 милиона шведских круна, што је нешто мање од милион евра, која се може поделити на највише три лауреата.

Нобелов комитет током наредних дана објавиће добитнике награда за физику, хемију, књижевност, мир и на крају за економију, чиме ће се 12. октобра завршити додела.

Награде за медицину, физику, хемију, књиженовсти и економију биће уручене добитницима 10. децембра у Стокхолму, док ће за мир бити уручене у Ослу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи