Алкохол „смањује" Русију

Упркос глобалном расту популације, многе развијене државе бележе стагнацију, па и опадање броја становника. Због једне од највиших стопа смртности у развијеном свету, узроковане делом и повећаном употребом алкохола, Русија се суочава са озбиљним проблемима.

Број становника у многим развијеним земљама стагнира и очекује се да ће пасти до 2025. године, али руско становништво, које сада броји око 142 милиона, у повлачењу је од 1992. године.

Према подацима објављеним у најновијем извештају Уједињених нација, упркос доласку милиона имиграната, број становника Руске Федерације мањи је за 6,6 милиона од 1993. године.

Стручњаци процењују да би до 2015. године та држава могла да изгуби још 11 милиона људи, наводи се у извештају УН.

Стопа смртности у Русији је међу највећим у развијеном свету, а просечни век мушкараца је само 60 година.

Због бројних разлога који нису потпуно схваћени, Руси често оболевају од разних обољења срца.

Смањити стопу смртности  

Ипак, већина стручњака кривицу за велику смртност сваљује на један чинилац - алкохол.

Алкохол се може довести у везу са болестима јетре, великог броја убистава, самоубустава и смртоносних несрећа.  

Последњи напори руске владе да награди жене које имају више деце довели су до скока стопе прираштаја, али неће имати већи утицај на дужи рок.

Резултат смањења броја становника могао би да буде мањак радне снаге, остарело становништво и спорији економски раст, упозоравају у УН.

У извештају се тамошњим властима скреће пажња је неопходно смањење високе стопе смртности, сличну оној у подсахарској Африци.

То је могуће постићи квалитетном реформом јавног здравственог система и охрабрењем промена у начину живота, нарочито смањење потрошње алкохола.

Стручњаци предвиђају да ће Русија бити приморана да се прилагоди мањем броју становника и мањој радној снази.

„Напори да се пружи отпор неповољним каретањима морају да се ускладе са напорима у прилагођавању ономе чему се није могуће одупрети", истичу стручњаци УН.

Према подацима те организације, 1950. године простор данашње Руске Федерације био је пети најнасељенији на свету.

До 2007. године, Русија је била на деветом месту, иза Бангладеша и Нигерије.

Према неким проценама, до 2050. године, Русија ће заузимати 15 место, са бројем становника мањим него у Вијетнаму.

Спас и у имиграцији

Извештај указује да ће пад броја становника умањити „снагу и динамизам" земље, а учинак депопулације биће појачан због њене огромне територије.

Таласи имиграната током последњих 16 година помогли су да се стање ублажи.

Међутим, већина досељеника су Руси који су се враћали у домовину из других бивших совјетских држава, а тај процес је готово окончан.

Русија би морала да охрабри имиграцију, пошто се процењује да ће земљи бити потребно око 15 милиона имиграната до 2025. године да испуне празна радна места.

Извештај такође предвиђа да ће број студената који се уписују у руске институције високог образовања пасти за 50 одсто током наредних деценија, што ће приморати универзитете и техничке школе да се такмиче у привлачењу полазника како би преживели.

Такав тренд би умањио квалитет образовања и професионалне обуке, што би додатно угрозило економски развој државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво